Conf. Univ. Dr. Raluca Grigore: «Virusul se multiplica in mucoasa nazala si faringiana»

30 Apr 2020 | scris de Ioana Constantinescu

Suntem intr-o etapa delicata, dificila chiar pentru noi toti. Suntem “sub amenintarea coronavirusului de tip nou, SARS COV 2”, motiv pentru care suntem ingrijorati la un simplu stranut, sau nas infundat sau durere de gat.

  • Conf. Univ. Dr. Raluca Grigore: «Virusul se multiplica in mucoasa nazala si faringiana»

Este adevarat ca infectia cu Coronavirus se transmite pe cale aeriana si virusul se multiplica in mucoasa nazala si faringiana, de accea este important pentru noi sa intelegem sa respectam si sa tratam cu mai multa seriozitate probleme minore ale nasului si gatului pe care poate le-am ignorat pana acum, sau nu ni s-au parut importante.

Cum ne protejam

Exista mai multe aspecte despre care merita sa discutam. In primul rand, o mucoasa nazala cu o suferinta cronica, chiar si minora (rinita cronica, deviatie de sept nazal, rinosinuzita cronica) este mai putin capabila sa se apere de agresiunea virala.

Astfel devine foarte important sa pastram mucoasa nazala cat mai sanatoasa, la fel cum femeile au grija de tenul lor. Trebuie sa folosim produse blande care mentin functia normala de purificare si aparare a mucoasei nazale.

Daca suntem obisnuiti sa folosim frecvent dezobstruante nazale, sa luam in calcul produse blande care au grija si de functia de bariera, de aparare a mucoasei nazal) si sa le combinam cu protectoare si regeneratoare.

Persoanele alergice sunt mult mai sensibile agresiunilor virale deoarece au permanent o stare de inflamatie a mucoasei nazale.

Acum, mai atent decat niciodata trebuie sa combatem inflamatia mucoasei nazale, sa spalam mucoasa cu ser fiziologic, apoi sa aplicam sprayurile cu efect antialergic si cele protectoare.

Va incepe curand sezonul de polenuri si vom putea iesi din casa, deci cu atat mai mult mucoasa nazala trebuie sa fie pregatita pentru orice “musafir nepoftit”.

Mai este un aspect pe care studiile din ultimii ani l-au adus in atentie, si anume echilibrul florei bacteriene din mucoasa nazala.

Cercetatorii au demonstrat ca ne imbolnavim, facem rinosinuzite, otite, atunci cand echilibrul bacterian este perturbat si mucoasa nazala care nu mai are “bacteriile prietenoase” nu se mai poate apara cum trebuie de agresiunile virale si bacteriene. Pentru restabilirea echilibrului bacterian putem folosi Rinogermina spray, tratament de 3 luni.

Fumatorii sunt expusi infectiilor virale prin modificarile cornice de la nivelul mucoasei nazale, dar si prin inflamatia de la nivelul arborelui traheobronsic (Rinopanteina spray).

Daca vorbim despre mucoasa faringiana, sa ne aducem aminte de tesutul limfatic de aparare de la acest nivel, un adevarat zid de aparare unde se formeaza anticorpii (amigdale, baza de limba, rinofaringe).

Nu trebuie sa intram in panica atunci cand ne doare gatul, dar putem aplica produse naturale cu rol antiinflamator si antiviral sau de stimulare a sintezei de anticorpi in tesutul limfatic”, a declarat Conf. Univ. Dr. Raluca Grigore.

 

SHARE