Două femei și cinci copii, refugiați într-o peşteră, lângă o mănăstire

20 Mar 2020

Un grup de şapte persoane, format din două femei şi cinci copii, a fost dat dispărut de la domiciliu din data de 8 martie.

  • Două femei și cinci copii, refugiați într-o peşteră, lângă o mănăstire

Joi, 19 martie, jandarmii montani din Călimăneşti - Vâlcea au găsit persoanele date dispărute de 11 zile, într-o peşteră din zona Mănăstirii Stânişoara din Parcul Naţional Cozia. Acolo îşi montaseră un cort în fundul peşterii, unde dormeau claie peste grămadă, în condiţii greu de imaginat. 
 
Condiţiile erau mizere, mai ales pentru cei cinci copii care erau alături de cele două femei: una din judeţul Olt, iar cealaltă din Drăgăşani - Vâlcea. 

Deşi aveau saci de dormit şi mai multe haine de iarnă asupra lor, temperaturile din zonă, la munte, mai ales pe timp de noapte, i-au făcut să tremure serios de frig.

Intervenția jandarmilor a fost solicitată de polițiști, care aveau informații de la turiști care au semnalat prezența în zonă a unui grup ciudat, format din copii și femei.

Poliţiştii au fost cei care au cerut ajutorul jandarmilor după 11 zile de căutări asidue. Au aflat de la turişti că în zonă se află un grup ciudat de copii şi femei şi le-au cerut colegilor să plece în căutarea acestora, intuind că sunt mari şanse să fie chiar persoanele pe care le căutau de atâta timp. 

Jandarmilor montani le-a luat în jur de trei ore să găsească peştera de pe munte, în care se adăpostiseră fugarii. 

Ce au găsit acolo i-a oripilat: resturi adunate de pe urma turiştilor, lucruri aruncate la întâmplare, înşirate peste tot, haine atârnând pe pereţi laolaltă cu micuţul cort potrivit mai degrabă pentru două persoane decât pentru şapte. Plus că în peşteră nici măcar nu se putea sta în poziţie verticală, ci trebuia să stai cocoşat. 

Femeile au refuzat să dezvăluie motivul pentru care au recurs la acest gest. Cert este că, judecând după bagajele pe care le aveau asupra lor, nu era vorba despre o rătăcire, ci mai degrabă despre un gest premeditat.

Femeile au vrut pur şi simplu să fugă şi să se ascundă cu copiii departe de lume. Aveau asupra lor bidoane cu apă, probabil luată de la izvoarele din zonă. Nu este foarte clar cu ce se hrăneau, în schimb, nişte iconiţe erau puse pe jos, într-un soi de altar improvizat, semn că era vorba despre nişte persoane credincioase. 

Este foarte probabil, cred jandarmii, să se fi aşteptat la găzduire la Mănăstirea Stânişoara, un loc extrem de retras şi greu accesibil de pe Masivul Cozia, dar fiind locuită de o comunitate de călugări, să fi fost refuzaţi. Peştera în care s-au ascuns a găzduit şi ea, pe vremuri, sihaştrii de la Stânişoara. 

”Femeile şi copiii au fost conduşi în siguranţă de către jandarmi până la Mânăstirea Stânişoara, de unde au fost preluaţi de poliţişti şi conduşi la Poliţia Călimăneşti pentru continuarea cercetărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vâlcea, Teodora Cincă.

SHARE