Doctorita Ada Calciu, femeia care, in moarte clinica, a ajuns in Rai: ‘Eram suparata pe Dumnezeu, nu voiam sa mai aud de El...'

03 Ian 2020

Invitata a Mirelei Voicu in emisiunea “Voi cu Voicu” acum ceva vreme, doctorita Ada Calciu a povestit experienta ei extraordinara, aceea de a fi fost in moarte clinica, urmare a unui accident de masina, si a impacarii cu Dumnezeu. 

  • Doctorita Ada Calciu, femeia care, in moarte clinica, a ajuns in Rai: ‘Eram suparata pe Dumnezeu, nu voiam sa mai aud de El...'

Accidentul a avut loc in Turcia, in anul 1992, cand doctorita Calciu a fost intr-o excursie cu lotul olimpic de sarituri in apa, cu un microbuz. Desi avea un loc unde, teoretic, nu I s-ar fi putut intampla nimic, intre doua persoane, la mijlocul masinii, Ada Calciu a fost proiectata in afara turismului si lovita grav. Era si insarcinata si, ca urmare a impactului, a pierdut sarcina, a avut ruptura de ficat pentru ca, in scurt timp, sa intre in coma de gradul trei, echivalentul mortii clinice. Transferata intr-un mare spital din Istanbul, banii de tratament fiindu-I platiti de antrenorul turc al echipei sarituri in apa si fiind tinuta in viata de aparate, au ajuns doar pentru o perioada scurta. 

“La un moment dat, vine medicul sef turc si le spune antrenorului Nelu Ilies, bunul nostru prieten de familie, si sotului meu, ca s-au terminat banii si ei sa fie de acord sa donez un organ al meu pentru un om cu reale sanse la viata. Si atunci Nelu l-a rugat pe medic sa asteptam 8 septembrie, data nasterii Maicii Domnului, ca poate se intampla vreo minune. Medicul musulman a raspuns ca va citi Coranul si ca, daca gaseste vreo mentiune despre Maica Domnului, ma va lasa cuplata la aparate pana la aceasta data. Iar pe 8 septembrie am inceput sa ma misc cat de cat, medicii din spital au inceput sa scoata rand pe rand sonda din gat, aparatul de respirat”, a povestit doctorita in emisiunea “Voi cu Voicu”, de la Antena 3. 

In tot acest timp, dr. Ada Calciu este convinsa ca a fost in rai, un loc inverzit, cu ingeri – oameni in jur de 30 de ani, luminosi, care aveau aripi. “Era liniste, pace, lumina, niciodata intuneric, era caldura. Dar un gand nu-mi dadea pace, stiam cumva ca ma voi intoarce si as fi vrut sa am o dovada palpabila ca am fost in Rai. Nu m-am intalnit cu mama sau cu bunicii mei, n-am vazut pe nimeni cunoscut.  Unul dintre ingeri mi-a spus ca Dana, prietena mea care fugise pe vremea lui Ceausescu la Paris si se casatorise acolo, divortase, se mutase in Rusia, semaritase cu un balerin rus si avea un papagal. Primul loc pe care l-am comunicat tatalui meu atunci cand am fost in stare a fost asta, sa o gaseasca pe Dana. Aveam telefon fix atunci, nu stiu cum a facut tata de a gasit-o, iar eu i-am spus ce aflasem. MI-a inchis telefonul pe loc, apoi a revenit, mi-a spus ca a fost socata, si ca da, era logodita cu un balerin si, intr-adevar, avea un papagal”, a povestit doctorita Calciu. “Eu nu aveam cum sa aflu acele lucruri despre ea decat de acolo, de unde fusesem”.

Revenirea a fost lenta, iar doctorita Calciu a ramas cu probleme de sanatate mari: “Am stat mult timp imobilizata la pat, nu am mai putut sa-mi practic meseria si de atunci vad doar in doua dimensiuni. Vad ca intr-un tablou, nu percep spatiile”, a spus ea. 

“Eram suparata pe Dumnezeu, nu voiam sa mai aud de el, pentru ca eu spuneam ca nu am niciun pacat, nu am gresit cu nimic si nu intelegeam de ce tocmai eu a trebuit sa trec prin asa ceva”.

O prietena psiholog a invitat-o la plimbare pe doctorita Calciu in apropierea Manastirii Antim. “Si am auzit, atunci, muzica pe care o auzisem in rai. Am fost de acord sa ma apropii, in timp am intrat in biserica si parintele Sofian m-a spovedit pentru prima data. Pana la accident nu ma spovedisem vreodata si nici nu ma impartasisem. Din pacate, el s-a imbolnavit si mi l-a lasat duhovnic pe parintele Adrian Fageteanu, incercat de soarta si el, fusese avocat si statuse multi ani in inchisoare. Cu mare tact, el a fost cel care m-a readus la credinta. De atunci, merg zilnic la Manastirea Antim”.

“Parintele Adrian mi-a spus: “Nu te-a lasat Dumnezeu acolo pentru ca te-a dus numai sa vezi cum e. Tu n-ai fi ajuns niciodata in Rai, ai fi ajuns in Iad, si asta pentru ca nu te-ai spovedit si nu te-ai impartasit niciodata inainte”, si-a reamintit doctorita Calciu. 

“Unii considera ca le-am povestit viata mea ca sa ma mandresc. NU ma pot mandri cu ceva care a fost o tristete, o suparare, nu ma pot mandri cu un accident. Nu pot sa ma mandresc ca nu am mai putut profesa, ca sunt pensionara de la 35 de ani. Am fost o doctorita buna, nu ma pot mandri cu faptul ca nu mai sunt doctorita”, a mai spus invitata Mirelei Voicu.

De altfel, dupa accident si dupa ce si-a revenit, doi profesori universitari neurochirurgi i-au vazut RMN-ul si ambii au crezut ca este vorba de o persoana imobilizata la pat, fara constienta. “In locul cerebelului meu este o gelatina, nimeni nu-si inchipuie cum pot trai asa”, a mai istorisit doctorita Calciu. 

SHARE