Directorul Institutului pentru Fizica Pământului: când ne putem aștepta la un cutremur de mare magnitudine în România

29 Oct 2018 | scris de Ioana Constantinescu

Evident, după ce-au trecut printr-un seism care i-a zdruncinat destul de serios în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, românii au reînceput să caute intens răspuns la o întrebare la care nimeni în lumea toată nu a găsit vreo metodă pertinentă prin care să-l poată oferi: când s-ar putea produce în România un cutremur cu magnitudine mare, peste 7 pe scara Richter.

  • Directorul Institutului pentru Fizica Pământului: când ne putem aștepta la un cutremur de mare magnitudine în România

Invitat să ofere un răspuns acestei întrebări, Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat pentru Știrile Pro TV că, din punct de vedere statistic, România trebuie să se aştepte oricând de acum încolo la un seism mare.

"Dacă ne referim la cutremurele mari, de peste 7, acum deja ultimul cutremur de peste 7 a fost în 1986, deci acum vreo 28 ... cam aşa de ani.

Deci statistic ce se întâmplă: şi acum poate să vină un cutremur mare. Nu neapărat legat de cutremurul ăsta de azi, de 5,8, dar în pespectivă putem să ne aşteptăm şi la un cutremur mare.

Adică peste 7, da. Numai că, într-adevăr, ele sunt mai puţin frecvente decât cele de mică intensitate. Însă deja suntem în situaţia în care ar putea apărea şi cutremure de peste 7.

Regimul seismic, ca să fiu cinstit, nu pare să indice acest lucru, adică, totuşi, activitatea nu este deosebită din acest punct de vedere, dar din păcate de multe ori cutremurele mari pot să apară şi pe un fond de activitate destul de normală, fără să aibă nişte precursori sau nişte anomalii care să spună uite se întâmplă ceva acolo în Vrancea" - a declarat Mircea Radulian, director INFP, pentru Știrile Pro TV.

SHARE