Dana Garbovan, propunerea Vioricai Dancila pentru postul de ministru al Justitiei: “Am acceptat de principiu propunerea, cu conditia…”

23 Aug 2019

Dana Garbovan, liderul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, este propunerea PSD pentru fotoliul de ministru al Justiei. Judecatoarea a afirmat ca accepta propunerea, dar cu unele conditii. 

  • Dana Garbovan, propunerea Vioricai Dancila pentru postul de ministru al Justitiei: “Am acceptat de principiu propunerea, cu conditia…”

“Am fost contactata de doamna premier Viorica Dancila cu propunerea de a prelua Ministerul Justitiei, mai ales pentru a actiona, in limitele competentei, in vederea combaterii criminalitatii organizate si a traficului de persoane.

Am acceptat de principiu propunerea, cu conditia de a-mi fi asigurata independenta deplina in exercitarea mandatului si, de asemenea, ca Presedintele Klaus Iohannis sa fie de acord de principiu. Am solicitat acest lucru pentru ca nu doresc ca ministerul sa devina subiect de dispute politice si electorale intre palate, ci discutiile publice sa fie pe gasirea de solutii pentru problemele din justitie.

Pe langa problema traficului de persoane si a criminalitatii, justitia are probleme recurente ce nu au fost solutionate, cum sunt cele legate de resursele umane si infrastructura sau de supraaglomerarea instantelor si parchetelor, probleme de prea mult timp neglijate.

Sunt deschisa sa colaborez, in ipoteza in care Presedintele e de acord cu numirea, atat cu toti factorii decizionali, cat si cu toti cei interesati, pentru a avea o justitie independenta, eficienta si respectata in Romania, astfel incat cetateanul sa vada ca drepturile si libertatile sale sunt respectate si protejate”, a scris Dana Garbovan pe pagina sa de Facebook.

Presedintele Romaniei se abtine de la comentarii in privinta propunerii PSD: “„Presedintele Romaniei nu comenteaza propunerile de remaniere inainte de a le primi in scris.”, a precizat Administrația Prezidențială”.

Dana Gîrbovan, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției, este judecătoare la Curtea de Apel Cluj și președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR). A contestatat protocoalele cu SRI în Justiție și a susținut Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Dana Gîrbovan s-a născut la 3 septembrie 1978 în Jibou, județul Sălaj, și a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca și Institutul Național al Magistraturii. Și-a început cariera de judecător, ca stagiar, la Judecătoria Zalău, în anul 2001, și a lucrat, ulterior, la Judecătoria Oradea, apoi la Tribunalul Bihor. Din anul 2008 este judecător la Curtea de Apel Cluj.

Gîrbovan conduce din 2007 Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), asociație profesională care a contestat protocoalele cu SRI, care au încălcat în mod direct și extrem de grav independența justiției.

SHARE