Ca-n 'King's speech'! Cristina Țopescu, ofertă pentru premierul Dăncilă - 'ca să nu ne mai facem de râs în faţa întregii Europe'

25 Ian 2019

Deși probabil că se pregătește și face eforturi pentru a fi mai bine pregătită atunci când rostește un discurs, pentru a evita greșelile, premierul Viorica Dăncilă continuă să dea cu oiștea-n gardul limbii române, mai de fiecare dată când se exprimă public.

  • Ca-n 'King's speech'! Cristina Țopescu, ofertă pentru premierul Dăncilă - 'ca să nu ne mai facem de râs în faţa întregii Europe'

Cristina Țopescu s--a hotărât să ia taurul de coarne, având în vedere că doamna Dăncilă ne reprezintă pe noi toți, și se oferă să corecteze discursurile și să o ajute să verbalizeze pentru a evita ”să ne mai facem de râs în faţa întregii Europe“.

Pentru acest demers, asemănător celui din filmul ”King's speech”, în care viitorul monarh britanic George al VI-lea era învățat să nu se mai bâlbâie când se exprimă în public, Țopescu spune că ar face totul fără a avea vreo pretenţie financiară. 

___________

  ”O ofertă, cât se poate de serioasă, pentru doamna Dăncilă. 

Mă ofer să o învăţ pe doamna premier să-şi citeasca discursurile corect, i le pot corecta (sunt filolog) şi cunosc şi terminologia politică, fac asta de vreo 20 de ani. Îi pot explica sensul cuvintelor pe care nu le cunoaşte, îi pot construi fraze mai simple, dar logice şi coerente, o pot ajuta să frazeze corect, să pronunţe corect, să citească mai puţin robotic şi o mai pot scoate şi din limba de lemn.

Am răbdare, fac orice ca să nu ne facem de râs în astea 6 luni, în faţa întregii Europe. Aş face-o pro bono, că dacă accept să fiu retribuită, o să ziceţi că m-a plătit PSD. Vorbesc serios, doamna premier, vă pot ajuta, mi-aş ajuta ţara, în fond!

Exclus, însă, ştiu că domnul Dragnea şi alţii de pe-acolo nu vă vor da verde să lucraţi cu mine, nu sunt percepută ca o admiratoare a ce face acum PSD. Dar eu, dragă PSD-ule, m-am oferit, nu vrei, nici nu ştii ce pierzi. (asta apropo de umor şi puţină autoironie, cu care, din când în când, câte un discurs ar putea fi pigmentat, sunt reţete care nu prea dau greş. Sigur, contează temele, locul, evenimentul, auditoriul, dar, într-o măsură mai mică sau mai mare, o tuşă de umor se pretează cam peste tot. 

Deci, doamna Dancilă, mă ofer să vă ajut pro bono, pentru o mai bună imagine a ţării, o ţara care e şi a mea, dar şi a dvs. Şi e şi a românilor, care ar aprecia să vă doriţi să nu mai greşiţi când ne reprezentaţi ţara, deci pe noi toţi“, a scris Cristina Țopescu.

SHARE