Studiu. Noul coronavirus rezistă în corpul uman de la 20 la 37 de zile

16 Mar 2020

Noul coronavirus SARS-CoV-2 poate supravieţui în tractul respirator al bolnavilor diagnosticaţi cu Covid-19 mai mult de cinci săptămâni, arată un studiu recent al cercetătorilor chinezi, publicat pe platforma The Lancet medical journal și citat de Bloomberg.

  • Studiu. Noul coronavirus rezistă în corpul uman de la 20 la 37 de zile

Studiul a fost realizat pe baza analizei datelor medicale provenite de la 191 de pacienţi din China - 135 de la Spitalul Jinyintan şi 56 de la Spitalul Pulmonar Wuhan - inclusiv datele demografice, clinice, de tratament şi de a celor de laborator ale 137 de pacienţi care au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi.

Totodată, au fost analizate datele a 54 de pacienţi care au decedat în spital până la finele lui ianuarie din cauza infecţiei cu noul coronavirus.

Medicii au descoperit că virusul a fost prezent, în medie, timp de 19 zile în corpurile pacienţilor cu boală asociată severă - hipertensiune (cel mai mare factor de risc), diabet şi boală coronariană acută. De asemenea, cu cât vârsta pacienților este mai înaintată, cu atât creşte riscul de deces, aceştia fiind o altă categorie vulnerabilă, după bolnavii cronici, explică autorii studiului.

În corpul pacienţilor infectaţi cu coronavirus aflaţi în stare critică, conform studiului medicilor chinezi, virusul a fost prezent, în medie, 24 de zile, iar la cei care au fost ulterior declaraţi vindecaţi şi externaţi, virusul a fost prezent timp de circa 20 de zile, iar în unele cazuri chiar 37 de zile, de unde rezultă faptul că aceştia pot rămâne încă infecţioşi şi pot răspândi virusul chiar și după vindecare.

În rândul pacienţilor care au decedat, coronavirusul a fost detectabil în tractul respirator până la momentul decesului. Dintre cei internaţi, 32 de pacienţi au necesitat ventilaţie mecanică invazivă, dar care nu a dat rezultate, doar un pacient supravieţuind.

În plus, studiul arată că cele mai comune simptome la internarea în spital a pacienţilor infectaţi au fost febra, urmată de tuse cu mucus şi stare de oboseală. Scăderea numărului de limfocite (globule albe) a fost depistată la 40% dintre pacienţi.

În ceea ce priveşte complicaţiile care apar la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, acestea sunt sepsisul, urmat de insuficienţă respiratorie, insuficienţă respiratorie acută, infarct şi şoc septic. Nu în ultimul rând, jumătate dintre cei decedaţi suferiseră şi o a doua infecţie, o pneumonie asociată ventilaţiei invazive, se mai precizează în studiu.

Autorii studiului consideră că concluziile dobândite studiului au implicaţii importante atât pentru luarea deciziilor de izolare a pacientului, cât şi pentru recomandarea cu privire la durata tratamentului antiviral. Totodată, este recomandat ca pacienţii internaţi şi declaraţi vindecaţi să fie externaţi doar după testarea negativă.

 

SHARE