Noul Cod Rutier italian aduce amenzi de sute de euro pentru românii din Peninsulă sau chiar sechestrarea mașinii

06 Dec 2018 | scris de Monica Nistor

Mai mulţi cetăţeni străini din Italia, printre care și destui români, au fost sancționați cu sute de euro şi li s-a pus sechestru pe maşini, după  intrarea în vigoare a unui nou Cod Rutier, îls 4 decembrie, după cum anunță Roitalianul. publicația românilor din Peninsulă.

  • Noul Cod Rutier italian aduce amenzi de sute de euro pentru românii din Peninsulă sau chiar sechestrarea mașinii

Prin noile prevederi introduse se interzice circulaţia cu o maşină înmatriculată în străinătate cetăţenilor care au stabilită reşedinţa în Italia de peste 60 de zile.

Articolul care le pune probleme străinilor rezidenți este Articolul 93 din Codul rutier italian, care la alineatul 1 bis prevede, conform ultimelor modificări: ”Este interzis cetăţenilor care au stabilită reşedinţa în Italia de peste 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate”.

În prezent, pe teritoriul Italiei, cetăţenii cu rezidenţa care depăşeşte un număr de 60 de zile pot circula doar cu autoturisme înregistrate cu numere de înmatriculare italiene. În caz contrar, maşinile vor fi transportate în afara teritoriului italian, cu un permis de circulaţie pe termen de 180 de zile. În caz contrar se va începe confiscarea administrativă a automobilului. (…)

De asemenea, decretul legislativ 113/2018, votat în Parlamentul Italian, interzice şi conducerea maşinii unei rude sau a unui prieten care trăieşte în străinătate. Decretul 113/2018 transformat în lege prevede însă că maşinile înmatriculate pe firme, luate în leasing sau închiriate pe termen lung de o societate străină pot circula în Italia fără limită de timp.

Una dintre primele victime care au picat sub incidența noii legi a fost un român de 50 ani, care conducea un autoturism Audi înmatriculat în România. 

”Marţi după-amiază, în timpul unor verificări, agenţii au oprit pe strada Baracchini din Florenţa un Audi cu plăcuţe de înmatriculare româneşti. La volanul autoturismului se afla un român în vârstă de 50 de ani, care locuia în Italia de mai bine de 10 ani. În urma verificării documentelor şoferul român a primit o amendă de 498,40 euro.

Amenda a fost plătită pe loc de bărbatul român iar maşina i-a fost sechestrată“, informează La Repubblica, menţionând că în aceeaşi acţiune a poliţiştilor a fost sancţionat şi un chinez, care locuieşte în Italia de șapte ani, şi care conducea o maşină înmatriculată în Spania.

Un alt şofer român, în vârstă de 30 ani, a fost surprins în Ravenna, tot în prima zi de aplicare a noilor reglementări, circulând cu o maşină cu numere româneşti, acesta primind o amendă de 1.112 euro, pe care a plătit-o pe loc. Certificatul de înmatriculare i-a fost confiscat şi i-a fost pus sechestru pe maşină.

SHARE