CEDO = justiție? Un violator a primit 3.000 de euro despăgubiri

10 Ian 2019 | scris de Ioana Constantinescu

Pe de-o parte regulile introduse de aquis-ul european aduc condițiile de detenție din penitenciare la nivelul cerut de o societate aflată în secolul XXI, iar pe de alta, tind să elimine orice teamă a potențialului infractor față de măsurile ce-ar putea fi dispuse împotriva sa.

  • CEDO = justiție? Un violator a primit 3.000 de euro despăgubiri

Un caz cât se poate de elocvent este cel al lui Petru Herea-Cristea condamnat de trei ori pentru mai multe violuri și tentative de viol, dar, de fiecare dată, eliberat condiționat înainte de a-și executa toată sentința.

Ultima dată, violatorul a ajuns în fața judecătorilor după ce în 2017, la puțin timp după ce a ieșit din penitenciar, a încercat să-și siluiască propria mamă.

Curtea de Apel Oradea a fost obligată să îi taie din pedeapsă 180 de zile după ce Petru Herea Cristea a invocat, în baza legii recursului compensatoriu, ”condiţiile necorespunzătoare” în care a stat, timp de doi ani și jumătate în Penitenciarul Satu Mare.

În plus, statul român a fost obligat de CEDO să-i plătească 3.000 de euro pentru aceleași condiții necorespunzătoare în care a fost ținut după gratii timp de 10 luni.

Evident, sunteți de acord că numai de justiție nu mai putem vorbi în acest caz... iar autoritățile române, cele care au guvernat de la intrarea în UE, se fac la rândul lor vinovate de faptul că au făcut, prin impotență lor de a genera proiecte și de a le implementa, ca infractorii să poată profita de această situație.

SHARE