Cât costă un jurnalist disident din Arabia Saudită? În jur de 15 miliarde de dolari

29 Noi 2018 | scris de Monica Nistor

După ”evaporarea” jurnalistului Jamal Khashoggi din Consulatul Arabiei Saudite, la ordinul prințului moștenitor Mohammad bin Salman, părea că între Riyad și Washington s-a deschis un hău mai mare decât cel creat de Moise în Marea Roșie..

  • Cât costă un jurnalist disident din Arabia Saudită? În jur de 15 miliarde de dolari

Mergând pe calea acceptării suprimării unui jurnalist disident, în ciuda trecutului dubios al lui Khashoggi, fost consilier al lui  Turki al-Faisal, persoana care a condus timp de două decenii serviciile secrete ale saudiților, deci, posibil agent secret, liderii politici occidentali s-au dedat la acte publice de indignare în fața acestui abuz asupra libertății de expresie.

Așa că saudiții s-au găsit într-o situație de criză cu Occidentul, în special cu americanii, cei mai vocali susținători ai drepturilor omului, atunci când au interese, desigur.

Și cum nu neapărat numai un vechi proverb arab spune că banii rezolvă totul, miercuri Departamentul de Stat al SUA a dat publicității faptul că oficialii saudiți și americani au formalizat săptămâna aceasta termenii pentru achiziționarea de către Saudiți a 44 de lansatoare, rachete și echipamente conexe Terminalelor de Altitudine înaltă (THAAD). Un mizilic, ”doar” vreo 15 miliarde de dolari.

Ni se spune că în ultimele săptămâni, administrația Trump și industria de apărare din SUA au lucrat împreună pentru salvarea și concretizarea unora dintre vânzările de armament produs în SUA în valoare de 110 miliarde de dolari americani, propuse de către Donald Trump Arabiei Saudite, după alegerea acestuia ca președinte al SUA. 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că această înțelegere susține "securitatea pe termen lung a Arabiei Saudite și a regiunii Golfului în fața amenințării din ce în ce mai mari din partea rachetelor balistice ale regimului iranian și a grupărilor extremiste susținute de către acesta".

Ce nu spune mai nimeni că asta e o plată prin care Trump se motivează să nu mai fie indignat în legătură cu cazul jurnalistului saudit, că dă de muncă industriei americane și că astfel își sporește șansele pentru un nou mandat la Casa Albă.

“Se presupune că politica este cea de a doua profesie veche a lumii. Am ajuns să-mi dau seama că ea se aseamănă foarte mult cu cea mai veche profesie a lumii”, dacă e să cităm din Ronald Reagan, un președinte american destul de onest.

Acum rămâne de văzut dacă au mai rămas ceva ”firimituri” și pentru ”calmarea” celorlalți indignați, europeni...

SHARE