Dosarul Retrocedărilor. Cristi Borcea se întoarce la închisoare. Mazăre, condamnat la 9 ani

08 Feb 2019

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, joi seara, sentințele în Dosarul Retrocedărilor. Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a primit o condamnare la 9 ani de închisoare cu executare, Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanț - 5 ani de închisoare, Cristi Borcea - 5 ani de închisoare și Dragoș Săvulescu - 5 ani și jumătate de închisoare. 

  • Dosarul Retrocedărilor. Cristi Borcea se întoarce la închisoare. Mazăre, condamnat la 9 ani

Decizia instanței este definitiva, fiind luata de un complet de 3 judecători condus de Ionuț Matei. Borcea, Săvulescu și Mazăre au 24 de ore pentru a se preda autorităților, urmând a fi încarcerați. 

Cristi Borcea a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Jilava la începutul lunii iulie 2018, după ce a ispășit puțin peste 4 ani din cei 6 ani și jumătate la care fusese condamnat în Dosarul Transferurilor.

Radu Mazăre, complice alături de Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu, este fugit în Madagascar. 

114.000.000 € - este prejudiciul total calculat de DNA în Dosarul Retrocedărilor, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanţa

De ce au fost acuzați Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu în Dosarul Retrocedărilor
Cristian Borcea a fost acuzat de procurorii DNA că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro, notează Digi24.

Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alţi doi învinuiţi din dosar, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu, în societatea comercială "Holiday Club Neptun" SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă - Ivonne Aline Buzescu-Movilă.

Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Având complicitatea unui notar, cei doi au acţionat ca mandatari în numele acesteia şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătraţi. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici.

Potrivit DNA, Cristian Borcea a cumpărat de la cei doi asociaţi, la preţuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătraţi. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa a luat act de "vânzările" şi "revânzările" de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Mazăre.

Procurorii mai arată că membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 şi Radu Mazăre au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanţa şi din domeniul public al statului, ale căror preţuri au fost mult subevaluate.

SHARE