Basescu, in fata Curtii de Apel: ‘Eu nu am stiut ca contrainformatiile militare reprezinta Securitatea”

05 Sep 2019

Fostul presedinte al Romaniei a declarat in fata instantei de la Curtea de Apel Bucuresti, unde se judeca dosarul sau de la CNSAS, ca nu a avut habar ca Securitatea era reprezentata si de contrainformatiile militare. Mai mult decat atat, Traian Basescu a mai spus ca nu stia I s-a alocat numele “Petrov” si ca, in general, tot ce raporta, era semnat “capitan Traian Basescu.

  • Basescu, in fata Curtii de Apel: ‘Eu nu am stiut ca contrainformatiile militare reprezinta Securitatea”

„Niciodată n-am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluție am aflat de legatura contrainformaților militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forțelor navale, asa scrie și pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate și sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”, a spus Traian Băsescu în fața instanței, potrivit Mediafax.

Basescu a mai spus ca nu a dat note informative cand era in anul I.

„Vara, ne întâlneam cu studente din tabăra Nord, unde veneau și studente din Cehoslovachia. (...) Un lucru vreau să fie foarte clar - noi eram pregătiți în institut pentru a lucra cu străinii. Secția comercială a Institutului de Marină era o secție în care studenții erau familiarizați și pregătii pentru contacte cu străinii din punct de vedere comercial. (...) În al doilea rând, datorită acestei atmosfere legate de studenți, noi ne întâlneam cu studenții cehi fără să ne ascundem. Niciodată nu am considerat că relațiile cu tinerii cehi sunt relații care pot fi condamnate. Deci, mi-aș permite să subliniez - nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea”.

Băsescu a mai explicat că nu putea să mintă atunci când era întrebat de diferite incidente petrecute cu colegii.

„ La un apel, nu am raportat că nu au venit în unitate trei colegi. Ghinionul a făcut ca ăștia să vină în cursul nopții. Au sărit gardul - primii doi au plecat și al treilea a căzut în cap. A fost ger foarte mare, norocul lui a fost că s-a întamplat cu 20 de minute inainte de schimbul de gardă. Noroc că l-a găsit schimbul de gardă și l-a dus la infirmierie. Am fost arestat 7 zile pentru că nu am raportat întarzierea de invoire”, a mai spus Băsescu.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu. Se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.

SHARE