Băiețelul decedat după tratamentul dentar, sedat cu un cocktail de medicamente ce conținea propofol și ketamină

13 Feb 2020

Medicii care l-au tratat pe copilul de patru ani care a încetat din viață după ce i-a fost administrată o anestezie, înaintea unui tratament stomatologic sunt cercetați pentru ucidere din culpă.

  • Băiețelul decedat după tratamentul dentar, sedat cu un cocktail de medicamente ce conținea propofol și ketamină

Inspectorii ministerului Sănătății spun că băiețelul ar fi fost sedat cu un cocktail de medicamente ce conținea propofol și ketamină, substanțe ce ar fi trebuit să fie folosite doar într-un spital în care există și secție de terapie intensivă. Propofolul este și substanța care a provocat moartea cântărețului Michael Jackson.

Propofolul scade destul de mult tensiunea arterială și încetineşte respirația, motiv pentru care pacienții cărora le este administrată această substanţă trebuie să rămână sub monitorizare constantă.

Pacienții cărora le este administrat propofol se trezesc fără dureri de cap, nu își amintesc prea multe, motiv pentru care este supranumit ”laptele amneziei”. Substanţa nu dă pacienţilor stări de vomă sau greață.

Marți, medicul anestezist a declarat că tipul de sedare folosit în cazul copilului este o practică folosită des. 

"Tehnica folosită se cheama analogosedare, este o tehnică curentă. Am o experiență de peste 400 de copii care au efectuat tratamente stomatologice sub aceasta formă. Familia pacientului și-a dat acordul pentru aceasta tehnică.

Lucrurile au decurs în mod normal până la un moment dat, aproximativ 45 de minute de la începerea intervenției, unde am avut un episod de bradicardie severă asociat cu scăderea saturației oxigenului, care au dus la un stop cardiorespirator destul de imediat. Motiv pentru care am instituit resuscitare rapidă și pacientul a plecat din clinică stabilizat către un serviciu de pediatrie de urgență.

Copilul avea nevoie de această procedura, care este indicată doar la pacienții cu anumite probleme. Dozele, ca de fiecare dată, sunt calculate pe kilogram corp. Am reacționat în parametri profesionali", a declarat medicul anestezist Adrian Dinescu.

Medicul a mai spus ca a fost prima oara cand a efectuat aceasta procedura pe copilul in cauza, insa fratele victimei a fost si el sedat in acest fel de doua ori.

Copilul în vârstă de 4 ani și opt luni a murit miercuri seară după ce a făcut un al treilea stop cardiorespirator și nu a mai putut fi salvat.

El era ținut în viață doar de aparate, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București.

Ministrul demis al Sănătății, Victor Costache, a declarat că tragedia copilului nu trebuie să se repete și că modul în care s-a comportat medicul e un ”derapaj”. 

”Este evident că anestezia generală nu se poate practica decât în condițiile prevăzute legal, nu poți administra medicamente în acest fel. Dar așteptăm concluziile. (...) Substanța se folosește exclusiv intraspitalicesc, nu putem folosi într-un cabinet stomatologic fără sistem de monitorizare, fără toate circuitele substanțe de acest tip”, a spus Victor Costache.

SHARE