A murit actrița Ilinca Tomoroveanu. Dumnezeu s-o odihnească!

02 Mai 2019

Actrița Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al Teatrului Național București, a încetat din viață astăzi, 2 mai, la 77 de ani, în urma unei îndelungate suferințe. 

  • A murit actrița Ilinca Tomoroveanu. Dumnezeu s-o odihnească!
  • A murit actrița Ilinca Tomoroveanu. Dumnezeu s-o odihnească!

Ilinca Tomoroveanu s-a stins puțin după ora 19.00, acasă, avându-l alături pe soțul ei, actorul Traian Stănescu, așa cum a fost totdeauna de-a lungul celor 42 de ani de căsnicie. 

Actrița de 77 de ani a pierdut lupta cu boala după mai mulți ani, ani în care nu a mai urcat pe scenă și s-a limitat la a activa ca director artistic al Teatrului Național București. Ultimul rol interpretat a fost în ”Avalanșa”, spectacol regizat de Radu Afrim, în 2010. 

"Doamna Ilinca Tomoroveanu, actriţă de prim rang a teatrului românesc, director artistic al Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, a părăsit astăzi scena vieţii, dar şi scena teatrului, căreia i s-a dăruit mai bine de jumătate de veac. Cu toţii suntem profund îndureraţi şi ne rugăm pentru sufletul Doamnei Ilinca!

Eleganţa, frumuseţea, talentul şi timbrul său inconfundabil, grija pe care a arătat-o pentru mai tinerii ei colegi, zâmbetul suav şi farmecul hărăzit dintotdeauna, dăruirea pe care a arătat-o pentru lumea teatrului, toate acestea ne vor rămâne vii de-acum înainte, când Doamna Tomoroveanu îşi ia adio de la această lume. Suntem cu toţii alături de domnul Traian Stănescu şi de familia îndurerată. Dumnezeu să o aibă în pază!", se arată pe pagina de socializare a TNB.

Actriţa Ilinca Tomoroveanu s-a născut la 21 august 1941, în Bucureşti. Era nepoata poetului Octavian Goga.

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, promoția 1964, clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar, Ilinca Tomoroveanu a avut roluri memorabile în teatru, film și televiziune. A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2004) și a fost numită Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor (2012). 

 

SHARE