A incetat din viata un Om Bun, Dan Andrei Aldea: ‘Eu n-am fost cel mai bun fiu al poporului român’

19 Ian 2020

Dan Andrei Aldea a fost un muzician cunoscut si admirat de romani, poliinstrumentist, canta la chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuță, chitară bas), era aranjor și compozitor. Lider al formatiei Sfinx, a fugit din Romania in 1981, ca urmare o promisiune facuta mamei sale ca nu va mai ramane aici. Se stabilise in Germania, dar a revenit in Romania in 2015. Conform unui mesaj postat de sotia lui, a murit in somn, din cauza unui stop cardiac, la reședința sa din satul Fântâna Doamnei, comuna Nicolae Bălcescu, județul Călărași, si va fi incinerat, asa cum si-a dorit. 

  • A incetat din viata un Om Bun, Dan Andrei Aldea: ‘Eu n-am fost cel mai bun fiu al poporului român’
  • A incetat din viata un Om Bun, Dan Andrei Aldea: ‘Eu n-am fost cel mai bun fiu al poporului român’
  • A incetat din viata un Om Bun, Dan Andrei Aldea: ‘Eu n-am fost cel mai bun fiu al poporului român’

Era nascut pe 9 martie 1950. Dumnezeu sa-l aiba in paza!

Intr-un interviu acordat ziarului Jurnalul National in urma cu cativa ani, Dan Andrei Aldea povestea ca i-a promis mamei sale ca va pleca din tara. 

România, de când a fost ea, a fost blestemată să-şi alunge şi să-şi omoare cei mai buni oameni

“Eu n-am fost cel mai bun fiu al poporului român. Dar cu puţin timp înainte să fug, părinţii mei au fost foarte atinşi de seria de percheziţii efectuate la domiciliul lor. Veneau jeepuri, o luau pe mama de la serviciu, mergeau acasă, pentru că - spuneau ei - au informaţii că fiul lor face trafic cu aur. Taică-meu degeaba le zicea: „Fiul meu n-are nimic de-a face cu aurul! Nu vedeţi cum trăim? Suntem săraci. Dar poftim, intraţi!". 

Căutau orice petic de hârtie, ceea ce pentru tata era o dovadă că nu pentru aur erau ei acolo. Ai mei şi-au dat seama de adevăratul motiv, iar maică-mea, după 30 şi ceva de ani de linişte, s-a îmbolnăvit, a intrat în spital, unde a stat două săptămâni. I-au dat drumul acasă, ca să moară. 

Dar pe patul de moarte, am avut o ultimă conversaţie. „Măi prostule, mi-a zis, tu de ce mai stai aici? Crezi că te apreciază cineva? Crezi că ai o datorie faţă de patrie, să stai să te lupţi pentru ei? Eşti un copil prost. Ăştia fac băşcălie de tine că nu fugi. Nu uita ceva: România, de când a fost ea, a fost blestemată să-şi alunge şi să-şi omoare cei mai buni oameni. La prima plecare, dacă ţi-or mai da drumul să ieşi din ţară, jură-mi că nu te mai întorci!" I-am jurat şi, la prima plecare, am rămas afară”, declara artistul.

Avea sa marturiseasca, intr-un interviu, in 2015, pentru ebihoreanul.ro, ca tatal sau a fost detinut politic si si-a schimbat numele, la iesirea din inchisoare, pentru a fi ferit de Securitate. Doar ca Dan Andrei Aldea a povestit istoria fostilor sai colegi de la Sfinx si si-a dat seama ca unul dintre ei l-a turnat. "Ii credeam fratii mei", avea sa spuna. Pe el il invinuieste de moartea mamei sale.

Să fiu român în Germania a însemnat pentru mine enorm

“Dacă o să mai ajung vreodată în România, o să merg la Oradea, la fami­lia viitoarei mele soţii, care vrea foarte mult să mă vadă acolo. Eu sunt încă român în acte. Un prieten foarte bun al meu lucrează la biroul care acordă cetăţenia germană. De zece ori m-a rugat doar să semnez actele să-mi iau această cetăţenie. De zece ori l-am refuzat. Să fiu român în Germania a însemnat pentru mine enorm. M-am încăpăţânat să le arăt nemţilor că măcar cu o parte din români se poate lucra, se poate vorbi, că poţi să-ţi faci prieteni printre ei, că sunt oameni de nădejde. N-o lua ca pe un patriotism! 

Dar în fiecare zi vedeai în ziarele nemţeşti ştiri despre românii care făceau cine ştie ce nelegiuiri. Românii s-au făcut de rahat în lume în continuu. Şi am vrut să arăt că nu toţi românii suntem aşa. Eram mândru când eram anunţat la concerte „La chitară, Dan Aldea din România". Dar acum sunt hotărât să-mi depun actele pentru cetăţenia germană. Vreau să renunţ la cetăţenia română. Mai mult, la concertele mele sunt prezentat, mai nou, la cererea mea: „Dan Andrei Aldea din Africa de Sud". Îmi pare rău că am ajuns aici, dar sunt silit să fac asta. Chiar vreau să se ştie că acesta este ultimul meu interviu. Nu mai vreau să vorbesc despre muzica mea, despre viaţa mea pentru români. Vreau să am linişte”, a mai spus Aldea, pentru acelasi cotidian, in 2009.

In ciuda supararii, a ramas indragostit etern de Romania si a revenit in tara, in 2015, dupa 33 de ani, si s-a stabilit la Oradea, orasul natal al sotiei sale, de care s-a declarat indragostit.

 Avea sa spuna cu modestie, in 2016, in calitate de invitat pe scena UNITER, ca a avut doua piese cu mare succes la public, "Om bun" si "Cantecul bufonului. Ambele piese pot fi ascultate urmarind clipurile de mai jos.

SHARE