Viata in orasele aflate in carantina, din nordul Italiei: “Fugarii sunt condamnati la trei luni de inchisoare”

28 Feb 2020

Reputata publicatie Financial Times a publicat astazi un reportaj realizat intr-unul din orasele aflate in carantina, din Italia, Vo, aflat la 70 km de vest fata de Venetia.

  • Viata in orasele aflate in carantina, din nordul Italiei: “Fugarii sunt condamnati la trei luni de inchisoare”

Moira Biasio este proprietara unei croitorii din centrul orasului Vo, iar viata ei a fost data peste cap de raspandirea coronavirului in nordul Italiei. Un locuitor din Veneto, a carui identitate a fost protejata, a murit din cauza virusului, astfel ca guvernul a luat masura punerii sub carantina pentru 14 zile a acestui oras dar si a altora, din apropiere.

Astfel, aproximativ 50 000 de locuitori din cele 11 orase industrializate si bogate, au fost avertizati ca nu pot parasi o anume zona si ca, daca o fac, vor fi amendati sau condamnati la trei luni de inchisoare. 400 de politisti au fost amplasati in teritoriu, pentru a-I opri pe cei care vor sa fuga. Deja oamenii legii au prins cinci curajosi care au incercat sa paraseasca “perimetrul rosu”.

Supermarket-urile sunt aprovizionate cu produse alimentare si nealimentare necesare traiului, in farmacii sunt aduse medicamente. Cetatenii nu au voie sa fie vizitati de oameni, copiii nu merg la scoala, iar adultii nu pleaca la serviciu.

Le este permis sa se duca la cumparaturi, iar intrunirile publice nu sunt autorizate. “Imi petrec zilele mergand la shopping, mai vorbesc cu prieteni cu care ma intalnesc la cafea, oamenii din orasul meu sunt socati si speriati de perspectiva mortii din cauza noului coronavirus”, povesteste Moira Biasio,46 de ani, citata de Financial Times. “Acum sunt obligata sa-mi inchid croitoria”.

Italia este tara europeana cel mai puternic afectata de coronavirus. Autoritatile au inchis scoli si universitati, oamenii de afaceri sunt nevoiti sa-si inchida firmele, meciurile de fotbal si prezentarile de moda sunt anulate. Matteo Salvini, liderul Ligii anti-imigratie, si-a manifestat dezacordul privind masura de a nu inchide granitele tarii si acuza guvernul ca nu face suficient pentru a opri raspandirea virusului. In tot acest timp, infectarile cu coronavirus au inceput sa apara in cam toata Europa.

Autoritatile Spaniole au pus un hotel din Tenerife sub carantina, iar scolile din Viena au fost inchise. Trecerea de la normalitate, la carantina s-a produs rapid. In Italia, vinerea trecuta autoritatile au anuntat ca sase persoane din Lombardia si Veneto au fost testati pozitiv la coronavirus. In aceeasi noapte, o persoana din Vo a murit.

Pana duminica, guvernul a impus carantina in 10 orase din Lombardia, dar si in Vo. Intr-o saptamana, mai mult de 400 de persoane au virusul, iar 12 persoane in varsta au murit. Nimanui nu ii este clar cum a explodat numarul de cazuri si de ce aceste orase sunt mai afectate decat altele.

Pentru oamenii din Vo, faptul ca orasul lor este incercuit cu rosu pe harta globala unde isi face de cap coronavirusul a venit ca un soc. “Este un stigmat pentru oras sa fie in carantina”, spune o locuitoare a orasului.

“Suntem oameni obisnuiti, normali, care au trebuit sa-si abandoneze stilul de viata peste noapte. Nu putem merge la munca, nu putem pleca in concedii, si am fost “etichetati” in lume drept infectati si contagiosi. Suntem blocati aici, trenurile nici nu mai opresc in statii”.

Erik Granzon, un barbat de 37 de ani din Vo, are o afacere cu artificii si spune ca deja a pierdut 250 000 de euro, din cauza carantinei. “Pur si simplu nu exista cale de iesire din aceasta situatie, suntem paziti de armata, stam si ne uitam cum ni se prabusesc afacerile”, a spus el pentru Financial Times. “Mi-e teama ca nu cumva asta sa fie doar inceputul. Primesc telefoane de la clienti care ma intreaba ce se va intampla in perioada urmatoare”.

Angelo Caperdoni, primarul unuia dintre orasele aflate in carantina, spune ca rezidentii incearca sa fie optimisti si spera sa treaca cu bine de perioada aceasta nefasta. “Locuitorii au voie sa mearga sa-si cumpere mancare si, desi suna cinic, au timp acum sa-si petreaca timpul cu familia. Eu am doi fii, ma bucur de prezenta lor, putem merge la plimbare fara sa ne impiedice nimic. Si-n plus, am timp sa fac si curatenia de primavara”, a spus Caperdoni.

SHARE