Ultimele cuvinte ale lui Hitler înainte de a se sinucide, consemnate în jurnalul fostului său pilot

05 Apr 2019

Memoriile general-locotenentul Luftwaffe Hans Bauer, unul dintre cei mai apropiați oameni ai fostului dictator german Adolf Hitler, expuse în jurnalul său, precum și imagini rare în care apare conducătorul Germaniei naziste, vor fi făcute publice în cartea ”Am fost pilotul lui Hitler”, informează Daily Mail.

  • Ultimele cuvinte ale lui Hitler înainte de a se sinucide, consemnate în jurnalul fostului său pilot

Baur, pilot în Primul Război Mondial, l-a întâlnit pe Hitler la începutul anilor '30 ai secolului trecut, atunci când serviciile sale au fost solicitate pentru a-i asigura logistica aeriană în timpul campaniei pe care liderul nazist o efectua în Germania.

Legătura creată între cei doi a fost atât de puternică, încât, trei ani mai târziu, Hitler a acceptat să fie cavalerul de onoare al lui Baur la nunta acestuia. O altă dovadă a prieteniei este mașina primită în dar de Baur de la fostul dictator, la aniversarea de 40 de ani.

”La urma urmelor, de fiecare dată când decolam, viața lui depindea de îndemânarea mea, și a realizat că îmi dădeam silința să fiu cel mai bun de fiecare dată. Deplina încredere pe care Hitler mi-o acorda, s-a concretizat într-o relație de prietenie extrem de apropiată”, mărturisește Baur în jurnalul său.. 

În același volum de memorii, Baur descrie ultimele momente ale dictatorului nazist, înainte de a alege să se sinucidă alături de soția lui, Eva Braun.

”Hitler s-a apropiat de mine și mi-a luat ambele mâini în ale sale. «Baur, vreau să-mi iau rămas bun, A sosit timpul. Generalii mei m-au trădat, soldații mei nu vor să mai continue lupta și nici eu nu o mai pot face».

Am încercat să-l conving să renunțe la ideea sinuciderii, i-am spus că mai avem avioane disponibile și că-l pot duce în Japonia sau în Argentina sau la unul dintre șeici, deoarece toți erau amabili cu el, datorită poziției lui în privința evreilor.

«Războiul se va sfârși cu căderea Berlinului, iar eu voi rezista sau voi cădea alături de el. Un bărbat trebuie să își găsească curajul pentru a face față consecințelor, de aceea voi pune capăt acum. Știu că mâine milioane de oameni mă vor blestema, acesta este destinul meu»”, descrie pilotul ultima sa conversație cu Hitler.

Hans Baur a fost împușcat în picior de sovietici, în încercarea sa de a scăpa din încercuirea Berlinului și și-a petrecut 10 ani în închisoare, unde a fost torturat pentru a oferi informații despre Hitler, deși le declarase că în ciuda faptului că a petrecut mulți ani alături de dictatorul german, el a fost doar pilot, nu și politician..

Baur a murit în 1993, la vârsta de 96 de ani.

SHARE