The Guardian. Surse la nivel înalt au furnizat unei companii private britanice informații despre aparatul politic, de securitate și de informații al României

17 Feb 2019

Dacă încă erați naivi și vă făceați gânduri despre ceva patriotism prin sentimentele clasei conducătoare a României, indiferent din ce partid ar proveni membri ei, veți fi dezamăgiți citind acest articol...

  • The Guardian. Surse la nivel înalt au furnizat unei companii private britanice informații despre aparatul politic, de securitate și de informații al României

Un fost șef în serviciul britanic de informații externe, MI6 și un amic de-al său, membru în Partidul Libertal Democrat, au folosit serviciile unor ofițeri britanici de informații, în retragere, pentru a culege informații sensibile din cadrul guvernului român pentru a-l ajuta pe Alexander Adamescu, care se confruntă cu acuzații de corupție, informează The Guardian, citând The Observer.

SC Strategy (SCS), o companie de informații private deținută de Sir John Scarlett și Lordul Carlile, dezvăluie, într-un raport elaborat pentru avocații omului de afaceri, că a obținut informații de la o seamă de ”surse confidențiale”, bine plasate în România, în cadrul activității diplomatice și în activitatea procurorilor anticorupție.

Raportul SCS din 2016 sugerează că agenții săi au avut un succes remarcabil la București, având acces prin intermediul surselor lor la ”informații directe și complexe despre aparatul politic, de securitate și de informații ale României”.

Una din aceste surse românești este descrisă în raport ca fiind ”un ofițer de rang foarte înalt din administrația prezidențială”. 

Raportul din 2016 sugerează că operatorii SCS s-au bucurat de un acces remarcabil la București și surse plătite care aveau "cunoștințe directe și complexe" ale aparatului politic, de securitate și de informații al României". O singură sursă este descrisă ca un "ofițer foarte înalt" în biroul președintelui.

SCS a derulat activități informative pentru Alexander Adamescu, un magnat al mass-media și de proprietate, care conduce una dintre cele mai bogate familii ale României.

Pe numele lui Adamescu, actualmente rezident în Marea Britanie, statul român a înaintat o cerere de extrădare, în urma unor acuzații de dare de mită și spălare de bani. 

Raportul SCS a fost folosit de avocații lui Adamescu în cadrul procesului de extrădare al clientului lor, ce a avut loc în 2017.

O secțiune-cheie a raportului SCS, intitulat "cum se produc probe în anchetele sensibile", descrie o serie de afirmații extraordinare cu privire la comportamentul Direcției Naționale Anticorupție și al serviciului intern de informații al României în legătură cadrul anchetei efectuate asupra lui Adamescu.

Acuzațiile, care includ mărturii falsificate și martori șantajați, sunt atribuite unor surse apropiate DNA-ului, inclusiv un "oficial bine plasat, cu cunoștințe și experiență directă" din cazul Adamescu.

Citând din declarațiile surselor sale ”bine plasate”, această secțiune include și un raport despre o întrunire a Consiliului Superior de Apărare a Țării, ce a avut loc în 2013 și detalii despre negocierile purtate între înalții oficiali români și germani în 2015.

Autoritățile judiciare din România au respins informațiile atribuite surselor SCS și au formulat obiecții cu privire la admisibilitatea raportului în procedurile de extrădare, exprimându-și îngrijorarea față de dependența sa de surse anonime despre care se spune că au furnizat informații în "circumstanțe necunoscute intermediarilor nemenționați".

Judecătorul din cazul de extrădare al lui Adamescu a refuzat să admită raportul realizat de SCS, motivând lipsa de informații cu privire la identitatea "agenților români anonimi, dar de încredere" ai societății și a circumstanțelor în care operatorii SCS în instanță ca "ofițeri de informații în retragere" - au colectat informațiile.

Principala problemă a jurnaliștilor britanici este faptul că un fost director în MI6 folosește relațiile de serviciu sau foști angajați ai acestuia, în cadrul firmei private pe care a înființat-o.

Marea problemă a românilor ar trebui să fie ușurința cu care agenții SCS au reușit să obțină informații de la niveluri foarte înalte ale politicii românești. Acest lucru dovedește, încă o dată, că poate formăm o țară, la nivel geopolitic, dar indivizii care o compun n-au în niciun caz interese comune, ci doar satisfacerea propriilor nevoi, totul e de vânzare, e vorba doar de preț, nu?

SHARE