Italia. Fotomodel de origine română, candidata partidului lui Salvini, contestată. «Marş în ţara ta de rahat”»

18 Sep 2020 | scris de Monica Nistor


 
Aylin Nica, o tânără în vârstă de 20 de ani, trăieşte în Italia de 11 ani, e studentă la economie şi marketing şi are cetăţenia patriei sale de adopţie. Născută în Turcia, ea s-a mutat cu familia la Vignola şi s-a integrat perfect în societatea italiană.

  • Italia. Fotomodel de origine română, candidata partidului lui Salvini, contestată. «Marş în ţara ta de rahat”»

Aylin Nica va candida pe listele Ligii Nordului, partidul condus de naționalistul italian Matteo Salvini, pentru un loc în Consiliul Local al localității Vignola.

Decizia tinerei e provocat reacții neplăcute la adresa sa, fiind contestată și de unii dintre conaţionalii ei, care o acuză că s-a înscris pe listele unui partid extremist, dar şi de italienii care detestă străinii.

De când şi-a anunţat candidatura, conturile sale de pe rețelele de socializare au fost asaltate de mesaje grobiene din partea celor două categorii de contestatari, notează cotidianul Affari Italiani.

”Ţiganca din Vignola”, ”Ţiganco, marş în ţara ta de rahat”, ”Te-ai vândut partidului care urăşte oamenii la fel ca părinţii tăi, care s-au mutat în altă parte pentru a trăi mai bine”, ”Ţiganco! Ai numai rahat în creier!”, sunt o parte din mesajele primite. 

Jurnaliştii italieni o susțin pe tânăra politiciană şi se arată dezamăgiţi de lipsa de reacție a autorităţilor, dar şi ONG-urilor, care au rămas pasive la atacurile asupra româncei.

”Nu există autorităţi sau campioni ai sexului frumos care să intervină pentru ”a-şi rupe hainele””, aşa cum se întâmplă întotdeauna. Contestatarii folosesc un limbaj rasist, violent şi sexist pentru a ataca un candidat al Ligii, un partid acuzat că este rasist”, scriu jurnaliștii italienii, într-un articol dedicat lui Aylin Nica. 

”De când avea 9 ani, locuieşte în Vignola, în provincia Modena, studiază acolo, îi dă o mână de ajutor mamei sale în barul familiei şi ocazional prezintă moda (este uimitor de frumoasă).

Cu toate acestea, aspiraţia sa nu este să defileze, ci să candideze pentru consiliul oraşului şi să fie un punct de referinţă pentru comunitatea sa de tineri, italieni din prima, a doua şi a treia generaţie”, este descrierea făcută româncei.

”Dacă aş crede că Lega (Liga Nordului - partidul condus de Matteo Salvini - N.R.) este un partid rasist, nu aş fi candidat pentru ei. N-am suferit niciodată vreo discriminare, nici această atitudine pe care am văzut-o în ultimele zile”, spune Aylin.

Românca a adăugat că era convinsă că va provoca reacţii vehemente când a acceptat să candideze. ”Când mi s-a făcut propunerea, am ştiut că voi stârni ura unor oameni”.

Românca a explicat şi motivele pentru care a decis să candideze:

”Am decis să mă pun la dispoziţia comunităţii mele pentru că am trăit acolo de când eram mică şi să reprezint mulţi tineri din Vignola care au o istorie similară cu a mea, dar şi pentru cei care poate nu au o istorie ca a mea, dar sunt tineri”, a mai afirmat ea.

Aylin spune că nu ţine cont nici de remarcile sexiste: ”Clişeul «frumoasă şi proastă» nu mai este un model la care se mai poate aştepta şi nu se justifică în niciun fel în 2020”.

Românca le-a mai spus italienilor că străinii care decid să se stabilească în Italia trebuie să respecte legile acestei ţări.

”Sunt de acord că cei care sosesc într-o ţară nouă trebuie să respecte legile şi cetăţenii ţărilor în care se află.

Înţeleg faptul că mulţi oameni care ajung nu scapă dintr-o situaţie uşoară, dar ar trebui să găsim diferite metode pentru a ne gândi la imigraţie, cum să o reglementăm atât pentru binele celor care trăiesc în Italia, cât şi pentru binele celor care vor să vină în Italia. Acum, cu expertiza mea, voi încerca să ajut din acest punct de vedere”, a mai spus ea. 

SHARE