Securitate cibernetică. Cine o face și cum este alimentată furia francezilor?

09 Dec 2018

Nu băgăm mâna-n foc că n-ar fi adevărat, dar Rusia ține să devină vinovatul de serviciu, pentru tot ceea ce se petrece negativ în lume... Ce este ciudat e faptul că deși mobilizarea și alimentarea frustrării în raport cu o clasa politică extrem de coruptă în cazul protestelor din România se produce în același mod, cam nimeni de prin media autohtonă nu prea vrea să sesizeze acest lucru.

  • Securitate cibernetică. Cine o face și cum este alimentată furia francezilor?

Astfel, o analiză a unei companii de securitate cibernetică, ce-a picat sub ochii jurnaliștilor de le publicația The Times, sute de conturi de pe rețelele de socializare, care au legătură cu Rusia, au încercat să amplifice protestele de stradă ce zguduie Franța de ceva săptămâni.

În momentul în care au izbucnit revoltele, luna trecută, un grupul de conturi aflate sub monitorizare au transmis aproximativ 1.600 de tweet-uri sau re-tweeturi  pe zi, mesajele concentrându-se asupra violenței și haosului generat de protestele ”vestelor galbene”.

Potrivit unei analize făcute de compania New Knowledge, aceste conturi au răspândit informații folosind fotografii cu protestatari răniți la alte evenimente, pentru a construi imaginea unei poliții extrem de brutale.

O altă analiză citată de Bloomberg observă că o temă majoră a tweet-urilor transmise în ultimele zile în Franța este că forțele de ordine ar fi pe punctul de a se revolta, o afirmație ce nu pare să aibă acoperire în realitate. Conform sursei citate această campanie este similară celor de dezinformare ce au avut în spate Kremlinul și care au încercat să semene neîncrederea în guvernele occidentale și să arate că democrațiile liberale sunt în declin.

Multe dintre informațiile transmise sau retransmise pe Twitter veneau dinspre presa de stat din Rusia, inclusiv de la Sputnik, Russia Today sau Ruptly, o agenție video cu sediul în Germania, dar care aparține tot RT. Aceste instituții media au acoperit îndeaproape criza din Franța, iar Russia Today a transmis că 12 dintre jurnaliștii săi ar fi fost răniți în timpul protestelor. Nicio altă instituție de presă nu a avut atâtea ”victime colaterale”.

Tot RT, dar și Sputnik au relatat în ultimele zile că majoritatea polițiștilor francezi nu-l mai sprijină pe președintele Macron și sunt de partea protestatarilor. Ca sursă citau două mici sindicate din poliție, nesemnificative la nivel național. Sputnik și RT au difuzat imagini - răspândite masiv pe rețelele de socializare în Franța - în care jandarmii din orașul Pau, din sud-vest, își dădeau jos căștile în ceea ce a fost descris ca fiind un semn de solidaritate cu protestatarii. Numai că poliția locală și jurnaliștii care au asistat la această scenă au spus că într-adevăr, unii agenți și-au dat jos căștile, dar numai pentru puțin timp, pentru a vorbi cu protestatarii. Apoi și le-au pus la loc. 

Analiștii francezi au mai remarcat că particularitatea acestor proteste - o țară care are, totuși, o tradiție în mișcările de stradă - este că mobilizarea s-a făcut prin intermediul rețelelor de socializare, și nu al sindicatelor, cum se întâmpla de obicei.

SHARE