Preotul francez care şi-a riscat viaţa pentru a salva Coroana cu Spini a lui Iisus din Catedrala Notre Dame în flăcări

16 Apr 2019

Jean-Marc Fournier, preot al serviciului de pompieri din Paris, a devenit un adevărat erou pentru catolicii din toată lumea după ce a intrat în catedrala Notre Dame, în timp ce aceasta era înghiţită de flăcări, riscându-și viața, pentru a salva Coroana cu Spini a lui Iisus Hristos.

  • Preotul francez care şi-a riscat viaţa pentru a salva Coroana cu Spini a lui Iisus din Catedrala Notre Dame în flăcări
  • Preotul francez care şi-a riscat viaţa pentru a salva Coroana cu Spini a lui Iisus din Catedrala Notre Dame în flăcări

O sursă din serviciile de urgenţă a declarat că ”părintele Forunier este un adevărat erou. Nu a dat dovadă de teamă, îndreptându-se direct spre relicvele din catedrală şi s-a asigurat ca acestea să fie salvate. Are de-a face cu viaţa şi moartea în fiecare zi şi nu arată că-i e frică“.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că poliţiştii şi salvatorii au format un cordon uman pentru a salva câteva din operele de artă şi relicvele religioase aflate în catedrală - inclusiv coroana şi tunica Sfântului Ludovic.
 
”Coroana cu Spini, tunica Sfântului Ludovic şi alte câteva lucrări importante sunt acum într-un loc sigur“, a anunțat Hidalgo.

Un preot devenit erou, care a adus alinare celor care au fost răniţi în atacul terorist de la Bataclan, din 2015, şi-a riscat viaţa intrând în catedrala Notre-Dame pentru a salva.

Printre obiectele salvate se numără şi vitraliile magnifice de secol XIII ale catedralei, orga, clopotele catedralei şi mai multe statui şi picturi.

De asemenea, se pare că statuia din 1723 a lui Nicolas Coustou, situată pe altarul înalt al catedralei, care îl arată pe Iisus când este coborât de pe cruce, a fost şi ea salvată. În imagini crucea pare încă în picioare, cu o parte a sculpurii vizibilă, deşi este înconjurată de fum şi resturi.

Coroana cu spini a lui Iisus Hristos din Catedrala Notre Dame

Cea mai preţioasă relicvă aflată în Catedrala Notre-Dame, este cea venerată de catolici ca fiind Coroana cu Spini purtată de către Hristos.

Coroana se află într-un recipient de sticlă, decorat cu aur, comandat de către Napoleon şi era expusă publicului doar în zilele de vineri din timpul postului şi în Vinerea mare. Deşi autenticitatea relicvei nu a fost confirmată, istoricii au determinat că aceasta datează de pe vremea crucificării lui Iisus.

Relicva provine de la Ierusalim şi a fost dusă iniţial la capela Sainte-Chappelle, construită în secolul al XIII-lea special pentru familia regală.

SHARE