Bloomberg se întreabă de ce a cumpărat Pentagonul României o Dacia Sandero, 'un hatchback ieftin și vesel'

01 Ian 2019

Publicaţia online Bloomberg se întreabă de ce au fost nevoiți contribuabilii americani să cumpere ministerului Apărării din România o Dacia Sandero Stepway 2.

  • Bloomberg se întreabă de ce a cumpărat Pentagonul României o Dacia Sandero, 'un hatchback ieftin și vesel'

Fostul ministru american al Apărării, Jim Mattis, care a părăsit această funcţie la intrarea în noul an, a aprobat ca  Marina SUA alocarea a 2,9 milioane de dolari dintr-un fond destinat ”cheltuielilor extraordinare” pentru plata unor contractori locali în vederea construirii unui drum perimetral bazei de la Deveselu, care găzduieşte principalul sistem antirachetă al SUA din Europa - şi să plătească factura pentru cumpărarea mașinii menționate.
 
”Cred că această cheltuială va evita deteriorarea relaţiilor internaţionale dintre România şi SUA, precum şi criticile opiniei publice”, a declarat Mattis pe această temă.
 
Într-un răspuns pentru Bloomberg, fostul auditor general al Pentagonului, Mike McCord, a afirmat că este ”neobişnuit, indiferent de sursa de finanţare, să se folosească fondurile SUA pentru a cumpăra un vehicul pentru o ţară gazdă a unei baze militare americane”.

Căpitanul John Perkins, un purtător de cuvânt al marinei în Napoli, a afirmat într-un email că anul trecut oficialii au cerut secretarului marinei să aprobe fonduri pentru a face această plată deoarece ”drumul perimetral va ajuta forţele române să ofere o securitate externă mai bună”.
 
Plata către ministerul Apărării Naţionale a fost oprită înainte ca aceste fonduri să fie transferate.
 
Plata este considerată ceva mai mult decât o eroare de aproximare, pentru un departament responsabil de un buget de 716 miliarde de dolari pe care Congresul l-a aprobat pentru acest an fiscal, dar demonstrează pașii pe care era dispus Mattis să îi urmeze pentru a îmbunătăţi relaţiile SUA cu aliaţii, în acest caz un membru NATO care găzduieşte un sistem antirachetă cheie.
 

SHARE