Pasagerii egoiști, care s-au oprit să își ia bagajele, acuzați că au făcut diferența între viață și moarte pentru victime

08 Mai 2019

Pasagerii care au blocat culoarele pentru a-și lua bagajele din compartimentele avionului care a luat foc pe pista aeroportului Sheremetievo, din Moscova, sunt criticați pentru faptul că au irosit secunde prețioase care puteau face diferența între viață și moarte.

  • Pasagerii egoiști, care s-au oprit să își ia bagajele, acuzați că au făcut diferența între viață și moarte pentru victime

Cel puțin 41 de oameni au murit în aeronava cuprinsă de flăcări, iar majoritatea celor care au pierit se aflau în partea din spate a avionului, acolo unde ușa pentru ieșirea de urgență nu s-a deschis.

În imaginile filmate imediat după accidentul aviatic se vede cum pasagerii din față își aruncă bagajele pe rampa de evacuare. Au fost irosite secunde vitale pentru că unii dintre pasageri nu au înțeles că este vorba de o urgență și au blocat culoarul din avion pentru a-și ridica bagajele, în loc să se îndrepte rapid spre ieșire.

Avionul, un Suhoi SSJ 100, a luat imediat cum a atins pista, iar flăcările au cuprins rapid motoarele și fuzelajul. Avionul companiei Aeroflot decolase de pe aeroportul din Moscova cu destinația Murmansk, dar a făcut cale întoarsă la doar câteva minute după decolare, deoarece ar fi fost lovit de un fulger care a provocat defecțiunea unor echipamente de la bord.

Cu rezervorul plin cu combustibil, avionul a atins pista, s-a desprins iar de la sol și a părut să țopăie pe asfalt, înainte ca aeronava să se aprindă brusc.

În timp ce însoțitorii de zbor depuneau eforturi eroice pentru a-i evacua pe pasageri, unii dintre cei aflați la bord au irosit timp prețios.

”Într-unul din videouri se vede cum primul pasager sare pe rampa de evacuare abia după 5 secunde”, „Primii pasageri încearcă să-și arunce întâi bagajele din cabină și abia apoi sar și ei pe rampă. De aceea sunt întârzieri”. „Nu știu ce să zic de oamenii care au fugit cu bagajele după ei. Dumnezeu îi va judeca”, a scris pe Facebook Mikhail Savcenko, unul dintre supraviețuitorii accidentului aviatic.

Critici dure și-a atras și un supraviețuitor care a cerut să îi fie returnați banii plătiți pe biletul de avion. Pe forumuri și rețelele de socializare, pasagerul este criticat pentru insensibilitate și lipsă de respect la adresa celor care și-au pierdut viața în tragedie.

Denis Evdokimov, căpitanul avionului Aeroflot, spune că a respectat procedurile pentru aterizarea de urgență cu avionul plin cu combustibil, mai greu ca la o aterizare de rutină. Însă echipajul nu a mai survolat orașul sau aeroportul pentru a consuma combustibil, așa cum se procedează adeseori, întrucât trăsnetul care ar fi lovit aeronava a afectat inclusiv mijloacele de comunicare cu turnul de control al aeroportului din Moscova.

SHARE