După modelul britanic, Olanda alege varianta imunizării de grup și nu pe cea a izolării

17 Mar 2020

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că strategia prin care țara sa va reacționa în fața pandemiei este să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective, considerând că cea mai mare parte a compatrioţilor săi va fi contaminată cu noul coronavirus, și excluzând măsuri de izolare totală a populaţiei, așa cum procedează alte țări, informează France Presse.

  • După modelul britanic, Olanda alege varianta imunizării de grup și nu pe cea a izolării

"Nu am un mesaj uşor pentru voi în această seară. Realitatea este că o mare parte din populaţia olandeză va fi infectată cu noul coronavirus. Asta ne spun experţii", a declarat Rutte cu un aer grav, într-un discurs televizat.

În discursul pe care l-a adresat națiunii, premierul a anunţat că guvernul său urmărește ajungerea la o  "imunitate de grup" în Olanda, în aşteptarea unui vaccin, lăsând persoanele cele mai puţin vulnerabile să primească virusul și protejând în acelaşi timp persoanele vârstnice şi bolnave, ceea ce ar putea lua "luni, dacă nu chiar mai mult".

Rutte a subliniat că spre deosebire de Italia, Spania şi Franţa, care au impus măsuri puternice pentru a stopa propagarea Covid-19, Olanda nu are în vedere o izolare totală.

"În acest scenariu, vom trebui să ne închidem ţara timp de un an sau chiar mai mult, cu toate consecinţele" pe care aceasta le implică, a explicat el, adăugând că virusul "ar putea reapărea imediat dacă măsurile sunt sistate".

Guvernul olandez a ordonat duminică închiderea tuturor şcolilor, barurilor, restaurantelor, caselor de toleranţă şi cafenelelor până la 6 aprilie. 

SHARE