Moarte suspecta a doctorului Li Wenliang. O echipa anti-coruptie merge in Wuhan pentru a ancheta circumstantele decesului

08 Feb 2020

Familia medicului erou Li Wenliang a fost “premiata” de partidul chinez cu echivalentul a 90 000 de lire sterline, dupa ce decesul a fost incadrat la categoria “accident de munca”. Pierderea lui Wenliang, cel care a fost primul care a sesizat periculozitatea contaminarii cu coronavirus si care a fost anchetat de Politia chineza, sub acuzatia de raspandire de stiri false, a starnit mania internautilor din intreaga lume, informeaza Daily Mail.

  • Moarte suspecta a doctorului Li Wenliang. O echipa anti-coruptie merge in Wuhan pentru a ancheta circumstantele decesului
  • Moarte suspecta a doctorului Li Wenliang. O echipa anti-coruptie merge in Wuhan pentru a ancheta circumstantele decesului

“Nu a fost lasat sa vorbeasca. Nu a avut voie nici sa moara”, spun oamenii pe retelele sociale, facand referire la faptul ca stirea decesului lui Wenliang a fost infirmata de Spitalul Central din Wuhan, de teama starnirii vreunei razmerite, si confirmata dupa miezul noptii, cand oamenii dorm.

“Doctorului Li Wenliang i-a fost permis sa moara dupa ce utilizatorii de net au mers la culcare”, sustin internautii, acuzandu-I pe chinezi de ascunderea datei reale a decesului.

Liderii chinezi au anuntat ca vor trimite o echipa de experti anticoruptie pentru a investiga circumstantele decesului doctorului Wenliang, dupa ce criticile pe retelele sociale s-au intetit.

Mama doctorului: “Nu inteleg cum noi am scapat, iar el nu a reusit”

Rezidentii orasului Wuhan au dus flori pe care le-au lasat in fata Spitalului Central, acolo unde doctorul a muncitsi si-a pierdut viata, in urma infectarii cu coronavirus. Sotia lui este insarcinata si cei doi mai au un fiu de cinci ani. Traiesc, de asemenea, si parintii doctorului. Mama lui a declarat ca nu a fost lasata sa-si ia raman bun de la Li. “Inca de la inceputul tratamentului nu mi-a fost permis sa-l vad, din cauza contagiozitatii bolii lui”, a spus, in lacrimi, mama doctorului. Ambii parinti ai lui Li Wenliang au fost infectati cu coronavirus, dar in urma tratamentului s-au vindecat. “Nu inteleg cum noi, avand o varsta, am scapat, dar fiul meu nu a reusit, tanar fiind, sa se vindece”.

Decesul doctorului nu a linistit spiritele, ci mai degraba le-a agitat. Hu Xijin, redactor sef la Global Times, solicita guvernului chinez sa-si ceara scuze publicului. “De ce autoritatile din Wuhan nu l-au vizitat pe doctor cand era bolnav, pentru a-si recompensa cumva greseala de a-l pune sub acuzare cand el a fost cel care a sesizat pericolul coronaviruslui? De ce au autoritatile un comportament sfidator si ce e asa de dificil sa-si ceara scuze de la oamenii in fata carora au gresit?”, a scris Xijin.

Moartea doctorului Li a fost anuntata oficial la 9,30 ora locala, dupa ce marile posturi de stiri NBC, CNN sau BBC au avut stirea decesului cu multe ore inainte. Confirmarea decesului a strans zeci de mii de comentarii in cateva minute, comentarii care au fost sterse imediat din motive nespecificate.

SHARE