Laura Codruța Kovesi, aleasa în comisia LIBE pentru funcția de procuror-șef european

27 Feb 2019

Membrii comisiei LIBE (libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne) din cadrul Parlamentului European au votat candidatul ales pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.

  • Laura Codruța Kovesi, aleasa în comisia LIBE pentru funcția de procuror-șef european

Comisia LIBE a Parlamentului European a modificat  procedura de vot în privinţa celor trei candidaţi pentru şefia Parchetului european, cu puţin timp înaintea scrutinului. Astfel, fiecare membru al comisiei va avea la dispoziţie un singur vot – ”pentru”, ”împotrivă” sau ”abţinere” -, nu trei voturi aşa cum se decisese ci o seară înainte. 

Monica Macovei şi Maria Grapini au făcut parte din comisia de numărare a voturilor, care are patru membri. Macovei a surprins, ținând buletinul de vot la piept până în momentul în care l-a pus în urnă.

Conform unor surse aflate la fața locului, grupul social-democraților a fost instruit să voteze candidatul din Franța, în timp ce grupul popularilor europeni a fost îndrumat spre a-l oferi Laurei Codruța Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a obținut 26 de voturi, în timp ce contracandidatul său principal, francezul Jean-Francois Bohnert - 22 voturi.

Imediat după rezultatul votului din Comisia LIBE, la ședința de bilanț a ministerului Public, Augustin Lazăr a fost surprins cu zâmbetul pe buze, arătându-i telefonul lui Klaus Iohannis.

Cum există o contradicţie între decizia Consiliului Uniunii Europene, care l-a ales pe candidatul francez, și cea a Comisiei LIBE, în care a ieșit învingătoare Kovesi, va urma o perioadă de negocieri între cele două instituţii pentru numirea unui procuror-şef european.

SHARE