Jacques Attali: Sistemul va exploda, există o concentrare prea mare a bogăţiei şi tot mai mulţi săraci

11 Mar 2019

Jacques Attali, economist, scriitor şi consilier al fostului preşedinte francez François Mitterrand, fondator al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, și primul președinte al acestei instituții, atrage atenţia că economia mondială nu a depășit cu bine criza datoriilor din 2008-2009 şi că este foarte aproape de repetarea acesteia.

  • Jacques Attali: Sistemul va exploda, există o concentrare prea mare a bogăţiei şi tot mai mulţi săraci

Inclus în 2009 în topul Foreign Policy al celor mai influenţi 100 de gânditori la nivel mondial, evreo-francezul născut acum 75 de ani la Alger (Algeria), exprimă ideile sale în legătură cu evoluția scenei politice și economice europene și mondiale.

despre o nouă criză economică mondială
Adept al dezvoltării pozitive, o îmbinare de politici ecologice şi sociale durabile, Jacques Attali denunţă în cotidianul belgian ”o globalizare a pieţelor fără o globalizare a regulilor“ şi inegalităţile aduse de acest proces.

”Suntem în faţa unei urgenţe sociale. Sistemul va exploda, deoarece există o concentrare prea mare a bogăţiei şi tot mai mulţi săraci“, afirmă el într-un interviu acordat la Bruxelles pentru publicația ”L’Echo“.

”Economia mondială este foarte fragilă azi. Cred că este pe marginea prăpastiei. Criza din 2008 nu s-a reglat, iar îndatorarea a continuat. Întreprinderile, mai ales cele care nu sunt cotate, s-au supraîndatorat şi sunt într-o situaţie complet artificială“, atenţionează Attali.

În opinia sa, o mare criză mondială poate veni în curând, adică în trei săptămâni şi cel mult doi ani.

despre Brexit și evoluția ulterioară a Europei
”Regatul Unit este în curs de sinucidere“, spune Attali, referinduse la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. El nu crede în posibilitatea desfăşurării unui nou referendum în legătură cu Brexit.  

În opinia sa, Londra va accepta într-un final un acord de ieşire cu un „«backstop» provizoriu, de reglementare a frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord după oficializarea Brexitului, prevăzută să aibă loc la 31 martie, dar fără o dată la care să expire expirare, a acestui mecanism

”Un Brexit dur, fără acord, ar provoca un şoc sistemic“, remarcă fostul consilier prezidenţial.

”Toţi ceilalţi europeni sunt favorabili Europei. Unii vor să adopte euro. Mulţi vor să adere la Uniune. Dar trebuie să trecem la o altă etapă. Din punctul meu de vedere, singura propunere adevărată din acest moment este o Europă a apărării. O armată comună“, notează Attali.

”În lumea de azi, avem două naţiuni extrem de puternice: Statele Unite şi China. China este o economie de piaţă totalitară. Statele Unite sunt o democraţie, dar cu un embrion de factură totalitară în structura sa. Şi noi, europenii, suntem aici, în mijlocul unui neant, partea cea mai bogată a lumii şi deschisă către patru zări. Încă nu am înţeles această propoziţie foarte simplă: «suntem singuri». Singuri în faţa tuturor duşmanilor posibili, pentru că americanii nu ne vor apăra.  Ei nu-şi vor mai trimite soldaţii pentru a salva Europa, chiar dacă polonezii şi cehii cred în asta“, punctează el.

”Un om se naşte cu adevărat abia atunci când ia act de singurătatea sa. (…) Şi renaşterea Europei va începe prin conştientizarea solitudinii sale, ceea ce o va duce la apărarea comorilor, talentelor şi a locului său de primă putere mondială“, adaugă economistul.

Attali salută motorul franco-german.

”Europa merge înainte mereu atunci când Franţa şi Germania sunt puternice. Drama istoriei europene este că, odată cu dispariţia cuplului Mitterrand-Kohl, am avut fie un francez puternic, fie un german puternic, dar niciodată doi puternici în acelaşi timp. Când Merkel va preda ştafeta, vom avea doi lideri, în Franţa şi în Germania, cu timp în faţa lor“, mai spune el.

despre alegerile europarlamentare din 2019
”Populiştii reprezintă între 20 la sută şi 25 la sută în sondaje. Nu este o majoritate. Ba dimpotrivă, asistăm la o reconfigurare a forţelor. (…) Există o mişcare centristă şi pozitivă cu «En Marche» în Franţa şi sub alte denumiri în alte ţări europene. Partidele tradiţionale nu au ştiut să se împrospăteze“, observă el.

Totodată, nu crede în destrămarea blocului comunitar după Brexit.

despre protestele ”vestelor galbene” din Franța
”Trebuie să ascultăm ce spun. Peste tot în Europa are loc o proletarizare a clasei de mijloc, o agravare a precarităţii insuportabile, mai ales în privinţa bogăţiilor acumulate în ultimii 20 de ani.

«Vestele galbene» au scos la iveală o problemă de prim rang a clasei de mijloc. Ea se referă în special la generaţiile viitoare, pentru că ascensorul social nu mai funcţionează. Cândva, membri ai clasei de mijloc aflaţi în dificultate puteau să spună că într-o zi copiii lor o vor duce mai bine decât ei. În prezent, copiii din clasa de mijloc nu mai trec la un nivel superior atât de repede ca odinioară, iar problema aceasta trebuie să ne preocupe“, conchide Jacques Attali, declarându-se convins în ”victoria altruismului“.

SHARE