Confesiunile lui Isărescu. Ce i-au spus americanii în anii `90 lui Ion Iliescu

16 Dec 2018

Mugur Isărescu, la ultimul mandat de Guvernator al BNR, a decis să împărtășească din amintirile adunate în toți acești ani, rememorând o întâlnire a lui Ion Iliescu cu fostul consilier al președintelui american Jimmy Carter, Zbigniew Brzezinski, unul dintre principalii strategi ai politicii de securitate americană, petrecută în anii `90.

  • Confesiunile lui Isărescu. Ce i-au spus americanii în anii `90 lui Ion Iliescu

Potrivit guvernatorului BNR, americanii nu vorbesc deloc despre România în contextul Primului Război Mondial, în schimb, atunci când vine vorba despre cel de-Al Doilea Război Mondial, au amintiri despre țara noastră, dar nu cum v-ați fi așteptat, prin participarea armată în ambele tabere beligerante, ci prin prisma bombardamentelor americane asupra câmpurilor petrolifere şi rafinăriile din Ploieşti, principala sursă de energie a germanilor.

În timpul unei vizite pe care a făcut-o în Statele Unite în anii ’70, Isărescu spune că un american i-a mărturisit că știe foarte bine Românie, pentru că ”v-am bombardat cum trebuie în război”.

În sprijinul ideii că americani văd lumea ca un câmp de resurse de petrol, Mugur Isărescu a amintit de o discuție din anii `90 dintre  Zbigniew Brzezinski, important consilier american în strategiile de securitate, și preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, în care oficialul american a explicat cât se poate de clar modul în care Washingtonul face politică externă.

”Să vă mai spun o poveste adevărată. Am participat odată la o întâlnire, prin anii ’90, în România postcomunistă, cu consilierul preşedintelui, Brzezinski.

Preşedintele României de atunci a pus o întrebare: ‘Măi…’ – nu prea ne băga lumea în seamă, prin ’91, ’92, iar eram într-un con de umbră, nu prea existam – ‘spuneţi-mi şi mie cum explicaţi, cum se face politica asta americană?’.

Era la masă… Omul a răspuns: ‘Ştiţi cum? Încercaţi dumneavoastră să vă urcaţi sus, sus, sus, sus, într-un satelit şi să priviţi lumea de sus de tot, de tot, dintr-un satelit, aşa… Şi unde vedeţi că e ceva ţiţei şi gaze naturale, să ştiţi că sunt şi ochiul nostru şi interesul american. Cam aşa facem noi politică externă’”, a relatat Isărescu, într-un discurs susținut în deschiderea dezbaterii ”Impactul economic al industriei de petrol şi gaze din România pe parcursul a 100 de ani: 1918-2018”.

SHARE