Dosare CIA, declasificate. Hitler, identificat de agenții americani, trăind în Columbia în 1954

09 Feb 2019

CIA a avut informații despre un bărbat extrem de asemănător lui Adolf Hitler, care trăia într-o comunitate germană, formată din naziști, unde lumea i se adresa cu apelativul ”Fuhrer” și era salutat cu salutul nazist.    

  • Dosare CIA, declasificate. Hitler, identificat de agenții americani, trăind în Columbia în 1954

Philip Citroen, un fost ofițer SS, le-a semnalat agenților americani că dictatorul nazist ar fi fost în viață și că trăia în orașul Tunja, la 135 km de nord de Bogota, în mijlocul unui grup de foști naziști. 

Fostul ofițer nazist susținea că a vizitat orașul columbian, în timp ce lucra la o companie de căi ferate, unde i-a fost prezentat ”un bărbat care semăna izbitor și susținea sus și tare că este Hitler”.

Dosarul respectiv a ieșit  la iveal, după ce jurnalistul columbian Jose Cardenas a transmis pe Twitter file din dosarul arhivat al CIA, care a fost declasificat în anii ”90, scrie Daily Mail.

”Citroen susține că l-ar fi cunoscut pe acest individ, într-un loc numit Residencies Coloniales, care este, potrivit sursei, populat cu foști naziști germani. Potrivit lui Citroen, nemții care trăiesc în Tunja îl urmează pe acest Hitler și îl idolatrizează, așa cum idolatrizează trecutul nazist, i se adresează cu apelativul Fuhrer și îl salută cu salutul nazist”, se precizează în documentul declasificat.

În fotografia atașată la dosar, prezentată de informator drept dovadă a veridicității afirmațiilor sale, fostul ofițer SS apare lângă un bărbat care seamănă izbitor  la înfățișare cu dictatorul nazist.

Agenții americani nu au luat în serios această ipoteză, totuși centrala CIA din Caracas au înaintat iformația la centru. 

În 1955 un al doilea informator, identificat cu numele de cod Cimelody-3, le-au declarat agenților aceeași poveste. Cimelody a declarat că Citroen, care trăia atunci în Venezuela, susține se vede cu ”Hitler” o dată pe lună, în timpul vizitelor regulate în Columbia, unde lucra pentru compania olandeză KNSM Royal Dutch Shipping.

Cimelody a oferit și el o fotografie în care ar fi Citroen și un bărbat, iar pe spatele pozei scria un nume: Adolf Schuttlemayer, personaj care ar fi părăsit Columbia, în ianuarie 1955, stabilindu-se în Argentina, fără să se știe cu exactitate unde.

După primirea acestei noi informații, agenții CIA au decis să o notifice într-un raport oficial, care a fost trimis superiorilor lor. Totuși, recomandau ca cercetările în acest caz să nu continue, pentru că ar fi reprezentat costuri și eforturi logistice mari, cu șanse foarte mici de a finaliza în mod concret.

Mii de naziști s-au refugiat în America de Sud, după căderea celui de-al Treilea Reich, printre aceștia numărându-se Josef Mengele, ”îngerul morții de la Auschwitz”, și Adolf Eichmann, arhitectul Holocaustului. Paraguay, Columbia, Brazilia, Uruguay, Mexic, Guatemala, Chile, Ecuador și Bolivia sunt state cunoscute că au adăpostit foști membri ai regimului lui Hitler.

Argentina a fost o destinație predilectă, pentru că președintele Juan Peron era un simpatizant recunoscut al regimului nazist, și a fost foarte activ în a salva cât mai mulți membri ai acestuia.

Potrivit documentelor oficiale, în dimineața de 30 aprilie 1945, Adolf Hitler s-a împușcat în cap, în buncărul său din Berlin, în timp ce soția sa, Eva Braun, s-a sinucis folosind cianură. Peste cele două corpuri a fost turnată benzină și au fost incendiate.

SHARE