Franța ar putea decreta stare de urgență. Arcul de Triumf, vandalizat

02 Dec 2018 | scris de Monica Nistor

Centrul Parisului a fost devastat, în timpul protestul "vestelor galbene" - care protestează împotriva creșterii prețurilor benzinei și motorinei. În urma violențelor, 110 oameni au fost răniţi si 270, arestaţi, maşini şi clădiri incendiate, vitrine sparte, baricade şi adevătate lupte de gherilă între protestatari mascaţi şi forţele de ordine, chiar într-unele dintre cele mai vizitate locuri turistice din capitala franceză.

  • Franța ar putea decreta stare de urgență. Arcul de Triumf, vandalizat

Preşedintele Emanuel Macron a spus că respectă dreptul la protest, dar nu tolerează violenţele, mai ales că, din punctul său de vedere, cei din stradă nu urmăresc decât să creeze haos.

Situația este atât de gravă, încât ministrul de interne ia în considerare să declare stare de urgenţă în Franța.

Parisul a fost scena celor mai grave violenţe din ultimul deceniu. Protestatari mascaţi au atacat poliţia, au ridicat baricade pe care apoi le-au incendiat, au dat foc la maşini, dar şi la clădiri, au spart magazine.

Arcul de Triumf a fost de asemenea vandalizat. Monumentul, care adăposteşte mormântul soldatului necunoscut, a fost luat cu asalt de protestatari. L-au acoperit cu graffitti şi au provocat distrugeri şi în interior.

Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, au folosit tunurile cu apă şi au făcut sute de arestări.

Violenţele au izbucnit în timpul unei noi mobilizări a aşa-numitelor ”veste galbene” - un val de contestare pornit în urmă cu jumătate de lună împotriva creşterii taxelor la carburanţi, a scăderii nivelului de trai şi, în general, împotriva guvernului şi a politicilor lui Emmanuel Macron, pe care protestatarii îl consideră un preşedinte al bogaţilor.

Manifestaţia a început paşnic pe Champs Élysées, apoi a lăsat loc unor scene de violenţă dezlănţuită. Autorităţile au sugerat implicarea extremiştilor.

Aflat la summitul G20, preşedintele Emmanuel Macron a spus că nimic nu justifică valul de violenţe şi că la întoarcerea în ţară va avea o reuniune de urgenţă cu guvernul pentru a găsi o modalitate de răspuns la această criză.

”Ce s-a întâmplat la Paris nu are nimic de-a face cu o exprimare paşnică şi legitimă a furiei. Nimic nu justifică faptul că forţele de ordine au fost atacate, magazinele jefuite, clădiri publice şi private incendiate, trecători şi jurnalişti ameninţaţi sau că Arcul de Triumf a fost vandalizat.

Cei care se fac vinovaţi de aceste violenţe nu vor schimbare, nu vor o îmbunătăţire a lucrurilor. Vor haos. Întotdeauna voi respecta protestele, întotdeauna voi asculta opoziţia, dar nu voi accepta niciodată violenţa”, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron, prezent la reuniunea G20, ce are loc în Argentina.

”Cei de acolo (pe Champs-Élysées, n. red.) nu erau demonstranţi, nu erau „veste galbene”. Vestele galbene luptă pentru o cauză, manifestează, au revendicări şi asta este perfect legitim. Cei care au fost acolo au venit să vandalizeze, să spargă, să fure, să lovească şi chiar să ucidă, văzând anumite comportamente.

Trebuie să începem un dialog, să căutăm o cale de ieşire din această criză. Dar în mod special vreau să le transmit vestelor galbene: nu vă lăsaţi manipulaţi. Protejaţi-vă, protejaţi cetăţenii francezi, protejaţi patrimoniul nostru. Nu mai luaţi parte la aceste atacuri ale rebelilor”. a declarat Christophe Castaner, ministrul de Interne al Franţei.

SHARE