Unii francezi nu mai au bani de mâncare și se tem de al doilea val de coronavirus

17 Iul 2020

Tot mai mulți francezi au ajuns în situația disperată de a nu mai avea bani de mâncare din cauza crizei produse în diferite sectoare economice de pandemie.

  • Unii francezi nu mai au bani de mâncare și se tem de al doilea val de coronavirus

Salvarea lor vine de la băncile de alimente - un serviciu social care colectează alimente și alte bunuri de consum și le oferă gratuit.

Studenți, angajați în industria Horeca sau zugravi pot fi întâlniți la cozile tot mai lungi formate la băncile de alimente, numărul beneficiarilor dublându-se în ultima perioadă. 

”Înainte de criză nu m-aș fi gândit că voi ajunge vreodată aici. În paralel cu școala lucram și câștigam între 500 și 600 de euro pe lună. Îmi ajungeau să cumpăr tot ce aveam nevoie", spune Hamza, student la inginerie.

"Cu toate creditele, cei doi copii, concediul parental, apoi șomajul parțial, era foarte greu pentru noi să supraviețuim din punct de vedere financiar.

Dacă se închide cofetăria noastră definitiv din cauza celui de-al doilea val, voi rămâne fără loc de muncă. Nici nu vreau să mă gândesc la asta, pentru că nu știu cum o să ne descurcăm", declară Natalia.

"Anul trecut, în aceeași săptămână, ofeream alimente către 1.700 de oameni. Astăzi, servim 2.600, deci numărul aproape s-a dublat", spune Francois Coadour, manager la o bancă locală de alimente.

"Mulți au ajuns într-o situație financiară dificilă care i-a forțat să vină la noi, să ia alimente donate", crede David Fargier, angajat la o bancă de alimente:

"Dacă vine un al doilea val la toamnă, va îngroșa rândurile șomerilor. Este o combinație explozivă", este de părere Patrice Blanc, președintele unei bănci de alimente.

SHARE