O familie de români din Londra, de teama xenofobiei britanice, se întoarce în țară

21 Mar 2019

Cu câteva luni înainte ca britanicii să voteze în favoarea Brexit-ului, Maria, însărcinată, aștepta să fie consultată de medic într-un spital londonez, când o englezoaică în vârstă s-a apropiat de ea și i-a spus să se întoarcă în țara natală, România

  • O familie de români din Londra, de teama xenofobiei britanice, se întoarce în țară

”Ești o străină, locul tău nu e aici, pleacă!”, i-a spus englezoaica, al cărei gest a uluit-o, pentru că era primul moment din cei zece ani de când se afla în Marea Britanie în care s-a confruntat cu o opinie xenofobă.

Maria a venit în Marea Britanie în 2008, ca îngrijitoare într-un azil de bătrâni, cu speranța că va reuși să strângă destui bani pentru a-și cumpăra o mașină. Inițial, plănuia să stea doar un an, dar soarta a făcut să-și întâlnească tocmai aici viitorul soț, pe Adi, și au decis să rămână mai mult.

Trăiesc alături de cele două fiice într-un mediu sărăcăcios, într-o garsonieră de patru metri pătrați din Hampstead, Londra. Împart alături de fetița mai mare patul dublu, care ocupă majoritatea spațiului din cameră. Mănâncă pe o masă mică, aflată într-un colț.

”Este foarte greu, pentru că dacă una dintre fetițe plânge, o trezește și pe cealaltă. În plus, nici nu prea putem să socializăm, pentru că spațiul este foarte mic”, spune Maria reporterului Euronews.

Într-o lună de zile, lucrând pentru o companie ce oferă servicii celor care își schimbă domiciliul pot pune deoparte în jur de 500 de lire, și zic că au strâns suficient pentru a-și construi o casă în România.

Resimt acut creșterea xenofobiei, care s-a accentuat încă din 2016, din timpul campaniei în favoarea Brexit. În plus, resimt acut creșterea costului vieții în Londra, așa că au decis să se întoarcă acasă.

”După Brexit, am simțit într-un mod evident faptul că nu mai suntem doriți aici. Nu doresc ca fiicele mele să crească într-un astfel de mediu”, spune Maria.

Se teme că odată ajunse la școală, fetele vor trebui să facă față agresiunii colegilor britanici. În această idee oferă drept exemplu întâmplarea petrecută anul trecut, când fiica cea mică se juca în parc, însoțită de o bonă de ocazie, dintre prietene, o femeie s-a apropiat și le-a numit hoațe. 

Maria spune că a urmărit încă de la început informațiile despre Brexit. ”Cred că este o nebunie. Nu aveau nevoie să părăsească Uniunea Europeană. E un lucru trist. Am fost afectați de această nesiguranță, care ne împinge să ne întoarcem acasă”.

Această incertitudine care planează în privința Brexit-ului, face mulți cetățeni comunitari să părăsească Marea Britanie, în special cei din țările mai sărace, cum ar fi România sau Polonia, care se simt nedoriți.

Ei spun că britanicii îi acuză că le fură locurile de muncă, în ciuda faptului că nivelul șomajului se menține la cote scăzute, sau de suprasolicitarea sistemului de sănătate.

SHARE