Familie de români condamnată la închisoare pe viață în Canada pentru că și-a lăsat copilul să moară

31 Mar 2019

Un cuplu de români stabilit în Canada, Emil şi Rodica Radita, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, după ce a fost găsit vinovat de crimă de gradul I, după ce şi-au lăsat copilul să moară, refuzând să trateze diabetul de care suferea, informează cbc.ca

  • Familie de români condamnată la închisoare pe viață în Canada pentru că și-a lăsat copilul să moară

Alex Radita, fiul celor doi inculpați a fost diagnosticat cu diabet la vârsta de doi ani, afecțiune medicală de care părinții săi nu au dorit să o ia în seamă, conform probelor prezentate în proces.

Din cauza faptului că nu a primit niciun tratament, sau, nu cel prescris de un medic, Alex Radita a fost nevoit să fie internat de nenumărate ori la spital. Pe când avea cinci ani, medicii au fost șocați de starea atât de gravă în care fusese adus la unitatea medicală, cu șanse de supraviețuire de doar câteva ore.

Alex a fost luat sub protecția serviciilor sociale, dar redat familiei sale în urma unei decizii judecătorești, care a considerat că școala și angajații sociali vor putea ține sub observație starea sa de sănătate.

Nu a fost așa pentru că familia Radita s-a mutat într-un alt stat, Alberta, în 2009, iar Alex nu a mai fost înscris în sistemul de învățământ și nici nu a mai fost consultat de medic.  Alex, a murit la vârsta de 15 ani, pe 7 mai 2013, în acel moment cântărea doar 18 kilograme și trupul îi era aproape complet acoperit de ulcerații!

Procurorul a subliniat suferința inimaginabilă prin care a trecut Alex Radita in scurta sa viață, într-o izolare completă, lipsit de prieteni, de grija medicilor. De asemenea magistratul a ținut să atragă atenția asupra lacunelor sistemului social, dispariția sa din evidențele școlare nefiind sesizată de nimeni.

"Acţiunile voastre sunt peste puterea de înţelegere. Aţi persistat în propriile convingeri arongante, până când a murit", a declarat judecătorul la citirea sentinței. Familia Radita a primit ocazia de a se adresa curţii, înainte de a primi sentinţa, dar a refuzat acest lucru.

Din relatările din media canadiană, soţii Radita sunt membri ai Bisericii Penticostale, iar singurul tratament pe care au admis să i-l ofere fiului lor, atunci când starea lui devenea critică, erau serile de rugăciune în care se adunau mai mulți membri ai congregației. Cei doi mai au şapte copii și pot face apel pentru eliberare condiționată de abia după 25 de ani. 

SHARE