Ce țară și-ar putea schimba numele în 'Maharlika'

04 Mar 2019

Preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, şi-a exprimat intenţia de a schimba numele ţării pentru a face uitată conotaţia sa colonială, arhipelagul primind actuala denumire în 1543 în onoarea viitorului rege al Spaniei Filip al II-lea, informează EFE.

  • Ce țară și-ar putea schimba numele în 'Maharlika'

”Încă nu am un nicio titulatură anume, dar mi-ar plăcea să schimb numele ce vine de la regele Filip al Spaniei”, a explicat  Duterte la o ceremonie desfăşurată în provincia sudică Basilan, asta după ce în urmă cu câteva săptămâni tot el sugerase, ca nou nume pentru ţara sa, Maharlika, termen care face referire la trecutul prehispanic al Filipinelor.

Maharlika era termenul malaezian care se referea la primele civilizaţii feudale care au locuit pe insula Luzon, cea mai mare din Filipine, înainte de colonizarea spaniolă, care s-a prelungit mai mult de trei secole, până în 1898.

”A trecut mult timp. Sunt multe alte nume. În Mindanao sau Luzon nu a rămas islamul, am fost convertiţi brutal. Au ucis (spaniolii) pe oricine nu a vrut să fie creştin”, a arătat Duterte, potrivit transcrierii discursului său, difuzată luni.

Dictatorul filipinez Ferdinand Marcos, decedat, al cărui admirator declarat este Rodrigo Duterte, a încercat de asemenea în timpul lungii sale conduceri să modifice în Maharlika numele actual al ţării.

Conform lui Duterte, numele de Filipine, legat de moştenirea hispanică şi creştină, discriminează comunitatea musulmană din ţară, concentrată în principal pe insula sudică Mindanao.

Actuala Constituţie, din 1987, permite schimbarea numelui ţării dacă este de acord Congresul, iar mai apoi decizia în cauză este ratificată printr-un referendum de către majoritatea populaţiei.

SHARE