Prof. Didier Raoult: «Mass-media și politicienii se distrează înspăimântând populația cu epidemia» - video

14 Sep 2020 | scris de Ioana Constantinescu

În această dimineață, profesorul Didier Raoult, directorul Institutului de Boli Infectioase IHU Méditerranée, a oferit un interviu  invitatul canalul media francez CNEWS, în care a abordat subiectul pandemiei provocate de noul coronavirus. 

  • Prof. Didier Raoult: «Mass-media și politicienii se distrează înspăimântând populația cu epidemia» - video

Raoult spune că nu este îngrijorat de evoluția actuală a epidemiei.
”Situația actuală nu mă îngrijorează, pentru că dacă diagnosticăm oamenii și îi tratăm, mortalitatea este scăzută”, a explicat savantul francez.

El a precizat că, din punctul său de vedere, ”oamenii care mor sunt cei care, oricum, aveau o speranță de viață foarte scăzută”.

Raoult a ținut să evidențieze încă o dată convingerea sa cu privire la utilizarea hidroxiclorochinei în tratarea COVID-19, explicând faptul că ”medicamentul reduce mortalitatea cu 50% în grupurile susceptibile de a muri din cauza acestei boli”.

”Creșterile din iulie par să fi început cu un virus mutant provenit din Africa de Nord. Virusurile nu sunt identice. Suntem practic singurii care au aceste date, deoarece din iulie am analizat 600 de genomuri de virus”, a mai declarat Raoult.

Specialistul în boli infecțioase a denunțat mass-media și politicienii, despre care afirmă că ”se distrează înspăimântând oamenii cu epidemia de coronavirus”.

”Rolul politicii si instrumentalizarea fricii nu sunt ceva nou. O parte din mass-media știe că există un fenomen al apetitului publicului pentru dramă și are tentația de a amplifica lucrurile care se potrivesc cu dorința politicienilor de a avea un rol în această situație.

Consecințele fricii asupra organizării sociale sunt absolut considerabile”, a spus el.

Profesorul Raoult a fost rugat să se exprime cu privire la noțiunea de ”caz de contact”, un termen folosit de câteva luni în presă.

”Nu știu ce este un caz de contact. Relațiile umane se manifestă prin contacte: oamenii se ating, se sărută… Acesta este unul dintre motivele epidemiologiei ușor diferite între regiuni.

Este clar că atunci când cineva este pozitiv, nu ar trebui să-i atingă pe ceilalți și să se apropie de ei. Ar trebui să rămână în cameră atât timp cât este pozitiv”, a spus savantul francez.

SHARE