Coronataxa. Impozitarea pensiilor pentru susţinerea tinerilor. Taxe noi în restaurante, frizerii şi la stomatolog 

26 Mai 2020 | scris de Ioana Constantinescu

În tot mai multe state europene și-a făcut simțită prezența o nouă taxă, percepută deocamdată de restaurante, frizerii şi coaforuri sau în cabinetele stomatologice, prin care, în principiu, se încearcă recuperarea pierderilor generate de restricțiile pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

  • Coronataxa. Impozitarea pensiilor pentru susţinerea tinerilor. Taxe noi în restaurante, frizerii şi la stomatolog 

Jurnaliştii de la cotidianul danez Finans anunţă că sunt tot mai multe afaceri ameninţate de faliment după mai bine de două luni în care nu au făcut nicio încasare, care încearcă să îşi recupereze cât mai repede pagubele prin instituirea unei noi taxe.

Proprietarii restaurantelor, cabinetelor stomatologice şi frizeriilor au introdus "taxa Covid" de îndată ce au primit undă verde de la autorităţi pentru redeschiderea activității.

Ei spun că este singura soluţie prin care pot reveni la normal. Sunt obligaţi să cumpere cantităţi importante de dezinfectanţi şi materiale de protecţie, iar această cheltuială ajunge să fie suportată de clienţi.

Jacob Nieburh e patronul unui restaurant din Silkeborg. El explică de ce percepe o taxă de 10 coroane daneze (1.3 euro) clienților săi.

"Am angajat o persoană care se ocupă doar de dezinfecţie. Trebuie să îi plătesc salariul. Fără această taxă ar trebui să suport singur această cheltuială. Nu am auzit niciun client să se plângă că este nevoit să achite această sumă modică", spune Nieburh.

Patronii restaurantelor au ţinut să specifice că nu sunt singurii care au luat această decizie şi că, în curând, aceasta va deveni o regulă în toate afacerile. Se aplică deja în cabinetele stomatologice şi în saloanele de înfrumuseţare.

Taxă specială pentru pensionari

Lucrurile nu se opresc aici, un economist belgian propune chiar introducerea unei taxe speciale pentru persoanele în vârstă, fondurile strânse urmând să fie folosite pentru a-i ajuta pe tineri să depăşească problemele economice cauzate de coronavirus.

Jan-Emmanuel De Neve, profesor de economie la universitatea din Oxford, este de părere că persoanele în vârstă de peste 65 de ani suferă disproporţionat de efectele medicale ale virusului, sugerând că efectele economice ale pandemiei îi afectează mult mai mult pe tineri.

”Generaţia mai în vârstă ar trebui să realizeze că tinerii se sacrifică, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere al sănătăţii mintale”, a declarat economistul la un post belgian de televiziune.

Economistul crede că pentru o disipare a pierderilor economice în toată societatea ar putea fi instituit un impozit pentru generaţia mai în vârstă, eventual o taxă unică, care va fi folosită pentru a amortiza șocul produs de pandemie asupra tinerilor.

SHARE