Cancelarul Austriei: Nu-mi fac griji pentru firmele austriece. Ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece

21 Dec 2018 | scris de Monica Nistor

La finalul unei întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis, cancelarul austriac, Sebastian Kurz, ne-a avertizat că firmele austriece ar putea pleca din România din cauza modificărilor anunţate de Guvern la Codul Fiscal, precum taxa "pe lăcomie” impusă băncilor sau impozitarea cifrei de afaceri a companiilor din domeniul energiei.

  • Cancelarul Austriei: Nu-mi fac griji pentru firmele austriece. Ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece

”Nu-mi fac griji pentru firmele austriece, pentru că ştiu ce firme sunt aici în România: sunt firme mari precum OMV sau Erste. Ele lucrează în mai multe state. Ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece, dar nu-mi fac griji pentru ele. Îmi fac griji pentru mediul economic din România.

De la anunţarea măsurilor au fost probleme la bursă, au reacţionat investitorii. Aceste măsuri ar putea duce la pierderea de locuri de muncă.

Dacă cineva se gândeşte la binele mediului economic, ar fi util să se gândească la nişte măsuri care nu doar sună bine, ci să fie efective. Să nu se ajungă ca oamenii să-şi piardă locul de muncă, să crească preţurile sau să alunge investitorii”, a declarat Kurz,referitor la ordonanţă preconizată a fi dată de Guvern prin care se vor impune noi taxe. 
 
Întrebat dacă declarația sa chiar îndeamnă firmele austriece să plece din România, cancelarul austriac a precizat: ”Nu sunt firme cărora guvernul austriac să le spună ce să facă. Sunt firme pe piaţa liberă şi decid singure.

Piaţa este mare şi pot lucra şi în alte ţări, nu sunt legate de o anumită ţară. Eu mă gândesc mai mult la oamenii care pot să îşi piardă sursa de venit şi locul e muncă. Deciziile trebuie să aibă în vedere ce se întâmplă la finalul zilei”.

Ce nu a fost întrebat cancelarul Kurz este dacă sunt multe firme în Austria care fac totul ca profitul lor să fie infim pentru a plăti taxele în altă țară, sau să renunțe la monopolul exploatării combustibilului fosil din solul românesc sau a gazelor naturale descoperite sub platoul Mării Neagre, dar asta e altă discuție, în care, nu-i așa, nu era chiar elegant să fie pus să răspundă...

Eventual, am putea să reamintim ce spunea Ion Țiriac despre momentu vânzării Petrom, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

”Eram la masă cu austriecii, şi eram eu, acolo era preşedintele, acolo era cancelarul aşa ne puneau la masă şi aproape i-am scuipat şi am ieşit afară că ne-a furat petrolul şi e adevărat că ni l-a furat. Cum poţi să vinzi ceva care e în pământ? Nu există la nicio ţară din lume. Știi câţi ani sunt? Poţi să crezi că au trecut atâţia ani? Unde suntem cu generaţiile astea?”.

Nu că actualul Guvern ar fi unul de remarcat în vreun domeniu, dar măcar am putea avea respect și parteneriat, fiind de precizat că și președintele Emmanuel Macron a anunțat, în discursul menit să tempereze furia ”vestelor galbene”, măsuri împotriva companiilor care fac profit în Franța, dar pe care îl  transferă în țările de origine... În rest, și noi suntem fără griji, că n-o vor face!

SHARE