Procuratura bulgară va ancheta toate privatizările de după căderea comunismului

14 Feb 2020

Noul procuror general al Bulgariei a ordonat revizuirea întregului proces de privatizare care a urmat căderii comunismului, o procedură pe care nici cei mai optimiști dintre români n-o văd să fie implementată vreodată în țara noastră.

  • Procuratura bulgară va ancheta toate privatizările de după căderea comunismului

Procurorul general, care a preluat această funcție în decembrie anul trecut, a decis revizuirea privatizării după mai multe percheziții și alte operatiuni împotriva unui magnat al jocurilor de noroc, a unor vameși și a altor suspecți.

Dupa 1989, activele statului bulgar erau estimate la circa 40 de miliarde de dolari. Ca și în alte țări din fostul lagăr comunist, procesul de privatizare a fost rapid asociat de opinia publică cu corupția, existând suspiciuni privind numeroase neregulile.

Până în momentul respectiv, fuseseră privatizate 66% din proprietățile ce aparțineau statului, iar noii proprietari mai datorau peste 1 miliard de leva (cursul monedei bulgare fiind fix față de moneda unica europeana, 1 euro = 1,95583 leva - N.R.).

Au fost încheiate 174 de contracte de privatizare cu investitori din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Rusia, Spania și alte țări.

Agenția bulgară pentru privatizare a înregistrat până la sfârșitul lui 2018 venituri de 18,7 miliarde de leva (circa 10,4 miliarde de dolari), consemneaza ziarul 24 Ceasa.

Biroul procurorului general Ivan Gheșev a precizat că acesta a încredințat ancheta Agenției Naționale de Securitate (DANS).

Decizia lui Ghesev a fost salutată atât de guvernul conservator de la Sofia, cât și de Partidul Socialist și partidul DPS al etnicilor turci, aflate în opoziție.

"Continuăm să punem întrebări despre faptul că statul a fost jefuit in mod barbar", a declarat Krasimir Velcev, vicepreședintele partidului de guvernământ GERB.

SHARE