Bill Gates: «Țările bogate vor depăși epidemia COVID-19 în 2021, cele sărace s-au întors în timp cu 25 de ani»

15 Sep 2020 | scris de Medeea Moldovan

Invitat la postul de radio RTL în această dimineață, Bill Gates, fondatorul Microsoft a estimat că un vaccin împotriva coronavirusului va fi disponibil ”la începutul anului viitor” și a avertizat asupra riscurilor colaterale ale epidemiei COVID-19 în țările sărace, unde rata vaccinărilor pentru alte boli este în cădere liberă.

  • Bill Gates: «Țările bogate vor depăși epidemia COVID-19 în 2021, cele sărace s-au întors în timp cu 25 de ani»

”Este o tragedie, este cu adevărat regretabil că nu ne-am putut pregăti pentru această epidemie.Toată lumea se grăbește acum să introducă vaccinurile în circulație, dar am fi putut fi mult mai bine pregătiți”, a spus Bill Gates.

Gates și-a exprimat speranța că tratamentele eficace împotriva acestei boli vor fi disponibile în scurt timp, iar un vaccin ar putea apărea la începutul anului viitor.

”În 2021, vom fi capabili să depășim epidemia, cel puțin în țările bogate. Există o serie de vaccinuri în curs de dezvoltare și unele dintre ele se vor dovedi eficiente. Se întâmplă rar ca cele 5 mari companii farmaceutice să lucreze concomitent la același vaccin”, a declarat Gates.

Bill Gates vrea ca vaccinul să fie pentru toată lumea, nu doar pentru țările bogate.

”De ani de zile, ratele mortalității infantile și malnutriției au scăzut în țările sărace. Însă anul acesta „perturbarea economiei, a sănătății și a sistemului educațional” din aceste țări a provocat daune mult mai grave decât epidemia în sine”, a spus el luând ca exemplu continentul african.

”În Africa, există mai puține persoane care se vaccinează împotriva pneumoniei, diareei sau rujeolei, iar aceste boli sunt în creștere anul acesta”.

Conform datelor sale, rata de vaccinare în Africa a scăzut de la 81% la 74% în acest an și ”toate progresele din ultimii 25 de ani au fost șterse”.

Întrebat despre numeroasele informații false care apar pe rețelele de socializare și care îl desemnează drept creatorul, cel puțin moral al pandemiei, Bill Gates a explicat că ”este înfricoșător faptul că astfel de zvonuri pot ajunge la rețelele de socializare și să denatureze adevărul”.

”Lucrăm pentru a salva vieți. Un astfel de zvon nu ar trebui să împiedice oamenii să poarte măști sau să se vaccineze.”.

În cele din urmă, Bill Gates s-a referit la profiturile record ale GAFA (marile companii de tehnologie) în timpul pandemiei, considerând că politicile fiscale din Statele Unite sunt prea slabe și că se pot corecta unele inegalități prin întărirea lor.

”Inegalitățile uriașe au fost exacerbate de Covid. Cu copii care nu mai pot merge la școală sau cu salariați care sunt lăsați deoparte, în timp ce alții pot munci de acasă”, a conchis Gates.

SHARE