Assange, arestat de poliția britanică. Snowden, vânat și el de americani: ”O zi tristă pentru libertatea presei''

11 Apr 2019

Julian Assange a fost arestat în această dimineață, după ce președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, i-a retras dreptul de azil în ambasada statului sud-amedican din Londra. 

  • Assange, arestat de poliția britanică. Snowden, vânat și el de americani: ”O zi tristă pentru libertatea presei''

Relațiile australianului cu ambasada Ecuadaorului s-au tensionat la începutul anului după ce diplomații de aici i-au întrerupt accesul la internet, invocând faptul că a încălcat termenii azilului implicându-se în chestiuni politice.

Assange, la rândul său, a declarat că drepturile sale în calitate de cetățean ecuadorian - fiindu-i oferită cetățenia anul trecut, ca parte a unei încercări de a-l numi diplomat și a-l trimite în Rusia - au fost încălcate.

Adus în fața Curții de Justiţie din Londra, Assange a fost găsit vinovat de încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune în anul 2012, după un ordin de extrădare în Suedia în baza unor acuzaţii de abuz sexual.

Fondatorul WikiLeaks  spunea despre aceste acuzații că ar fi fost doar un tertip pentru a putea fi extrădat în SUA. Suedia a renunțat la caz în 2017, dar Assange a rămas în ambasadă în urma acuzațiilor de spionaj.

Statele Unite a prezentat o cerere de extrădare a lui Assange, fiind inculpat pentru asociere infracţională în vederea comiterii de ″piraterie informatică″⁣, a anunţat Departamentul Justiţiei american.

Conform actului de inculpare, australianul este acuzat că a acceptat să-i ofere ajutor lui Chelsea Manning, fost analist al serviciilor de informaţii american, să obţină o parolă pentru a accesa mii de documente clasificate din domeniul apărării.

În cazul în care va fi găsit vinovat, Assange este pasibil de o pedeapsă de cel mult 5 ani de închisoare, a adăugat sursa citată.

”O zi tristă pentru libertatea presei”, a comentat fostul consultant NSA, Edward Snowden, și el azilant politic, în Rusia, după dezvăluirile privind spionarea în masă practicată de SUA, referindu-se la arestarea lui  Assange.

”Imaginile cu ambasadorul Ecuadorului invitând poliția secretă în ambasadă pentru a scoate cu forța afară un editor de materiale jurnalistice - fie că acest lucru place sau nu - vor ajunge să intre în cărțile de istorie. Criticii lui Assange se pot bucura, însă aceasta este o zi tristă pentru libertatea presei", a notat pe Twitter fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA.

SHARE