Analiza despre România publicată de o importantă publicaţie germană, ilustrată cu o colibă locuită de țigani

08 Mar 2019

Un român care lucrează de mai mulţi ani în Munchen a trimis o scrisoare celui mai important săptămânal economic din Germania - WirtschaftsWoche (Săptămâna financiară), criticând modul în care a fost ilustrat articolul de analiză asupra mediului social și economic ce are ca subiect România - ”Unde dansează vampirii” .

  • Analiza despre România publicată de o importantă publicaţie germană, ilustrată cu o colibă locuită de țigani

”Legat de analiză nu am ce obiecta, dar ceea ce m-a deranjat este fotografia cu care a fost ilustrată: o colibă şi câţiva romi lângă un bloc în construcţie. Iar în legenda foto scria: «Estul sălbatic. Corupţia şi nesiguranţa aplicării legii dăunează economiei româneşti»”, a declarat românul, care a dorit să rămână anonim, pentru cotidianul Adevărul

El a trimis o scrisoare pe adresa redacţiei WirtschaftsWoche, anunţând că-şi sistează abonamentul la publicaţi și transmițându-le jurnaliştilor germani că intenţionează să se adreseze și Ambasadei României din Germania. 

 Iată scrisoarea trimisă redacţiei WirtschaftsWoche: 

”Buna WirtschaftsWoche,

Sunt abonat la WirtschaftsWoche de peste 3 ani şi  o citesc în fiecare săptămână timp de peste patru ani.

M-am născut în România şi lucrez ca informatician şi autor de cărţi în München.

Întotdeauna am fost interesat să citesc articole despre România în WirtschaftsWoche, dar din păcate, au fost foarte puţine în ultimii ani.

Spre surprinderea mea, până acum, toate articolele din WirtschaftsWoche despre România au fost foarte negative.

Articolul ”Unde danseaza vampirii” din ediţia 10/2019 m-a şocat şi dezgustat, pentru că în pagina principală este prezentată o imagine mare cu o familie de romi şi o colibă de romi. Aceasta este o încercare de a arăta că comunitatea de romi este reprezentativă pentru poporul român.

Este o mare insultă pentru poporul român.

Am citit numeroase articole în WirtschaftsWoche despre Ungaria, Slovacia, Bulgaria, dar nicăieri în acest articol nu v-aţi referit la comunitatea romă, deşi aceste ţări au şi ele o comunitate de romi.

Înţeleg că România este constant discriminată şi portretizată ca o ţară coruptă, dar faptul de a descrie România cu o imagine a romilor este un fapt josnic şi rasist.

Ca acţiune de protest, îmi voi închide abonamentul la WirtschaftsWoche şi voi refuza să citesc WirtschaftsWoche în viitor.”

În dreapta sus, explicaţia fotografiei, jurnaliştii germani au scris „Estul sălbatic. Corupţia şi nesiguranţa aplicării legii dăunează economiei româneşti”

Răspunsul a sosit la o zi, semnat de Beat Balzli, redactorul-şef al publicației, un jurnalist foarte cunoscut în Germania, care şi-a cerut scuze. Fotografia din ediţia online a ziarului a fost schimbată: în loc de coliba romilor a fost pusă o fotografie ce înfățișează Piaţa Constituţiei din Bucureşti, iar titlul ”Unde dansează vampirii” a fost, de asemenea, modificat în ”Nu pot sfătui pe nimeni să vină în România”.
 
Răspunsul venit de la redactorul-şef al publicaţiei WirtschaftsWoche,Beat Balzli:

”Stimate domnule cititor, 

Mulţumesc pentru mesajul dvs. Feedback-ul cititorilor noştri este foarte important pentru mine, numai în acest fel putem îmbunătăţi permanent WirtschaftsWoche.

Vă înţeleg bine nemulţumirea. I-am însărcinat pe cei din redacţia foto să verifice cum s-a ajuns la selecţia acestei fotografii şi ce legendă (info agenţie foto) a fotografiei a existat. Desigur, nu a fost niciodată intenţia noastră de a răni sentimentele sau de a discredita minorităţile. Dacă apare însă impresia aceasta, ne cerem scuze pentru asta.

Sper că aceste rânduri vă oferă - şi bineînţeles că aş fi fericit dacă continuaţi să vă abonaţi la Wiwo. Pentru mai multe întrebări, vă stau întotdeauna la dispoziţie.

Al dumneavoastră,
Beat Balzli”.

_______________________

Articolul apărut în WirtschaftsWoche  este semnat de jurnalistul Andreas Macho, care a venit în România pentru a discuta cu mai mulţi antreprenori germani de la noi din ţară, dar şi cu ziarişti români.

Titlul ”Unde dansează vampirii” se bazează pe ideea, detaliată în text, conform căreia ”constructorii şi clienţii «sug» banii publici ca vampirii” - ”în nicio ţară europeană nu există atât de multe anchete pentru fraudarea fondurilor europene ca în România”, fiind citată o statistică a OLAF.

În subtitlul articolului se arată: ”salariile mici şi oamenii bine pregătiţi profesional au făcut România atractivă pentru firmele germane. Corupţia ameninţă însă succesul ţării, care tocmai are preşedinţia Consiliului UE. Primele firme germane se retrag deja”.

În articol este citat un antreprenor din Cluj, Ludger Thol, preşedintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, care, deși a făcut bani oferind consiliere firmelor germane pentru a-și implementa afacerile în România, concluzionează: ”Nu pot sfătui pe nimeni (nicio firmă germană - N.R.) să vină în România”. 

Thol susţine că societatea sa nu participă la licitaţiile publice deoarece ”câştigătorul este dinainte stabilit” și că deși firma sa de proiectare lucrează la planurile unei clădiri din Berlin, dar clientul din Germania nu are voie sa ştie că planurile sunt făcute în România. 

Pe de altă parte, în articol se arată că nicio maşina germană nu iese de pe bandă fără piese produse în România de la Bosch şi de la alte companii care activează aici, în ţară existând peste 7.500 de firme germane active.
 

SHARE