'Ambulanţa neagră', varianta franceză. Românii, acuzaţi că fură copii în periferiile Parisului

27 Mar 2019

Zvonurile purtate prin rețelele de socializare despre copiii ce ar fi răpiţi de români, cu ajutorul unei camionete, au provocat o adevărată psihoză în periferiile Parisului, stârnind un val de agresiuni împotriva țiganilor din România instalaţi în Ile-de-France, atacate de găști formate spontan. care acuză autoritățile că nu i-au măsurile necesare pentru a combate fenomenul infracțional.

  • 'Ambulanţa neagră', varianta franceză. Românii, acuzaţi că fură copii în periferiile Parisului

”Părinţi, fiţi vigilenţi şi acordaţi atenţie copiilor dvs peste tot în Paris şi suburbii.”, este alerta care circulă pe Facebook, care afirmă că se produc numeroase cazuri de răpire de persoane, ce vizează copii sau femei tinere, pentru trafic de organe şi reţele de prostituţie.

Într-o serie de postări, Poliţia este acuzată că deși primeşte zeci de telefoane şi denunţuri în legătură cu răpiri de persoane, nu dă curs anchetei, iar jurnaliştii sunt insultaţi pentru că ignoră informaţii de mexim interes public.

Prefectura poliţiei a denunţat ştirea falsă, îndemnând cetăţenii, într-o postare pe Twitter, să înceteze transmiterea de informaţii nefondate care instigă la violenţă :

Anunțurile de pe Facebook au reușit să radicalizeze numeroase persoane, care se organizează în grupări care se năpustesc arbitrar asupra românilor din perfierii, mai ales asupra celor care mai au şi nenorocul să conducă o camionetă inmatriculată în România, cu precădere de culoare albă.

În această atmosferă, un incident a avut loc sâmbătă, 16 martie 2019, în Colombes, un oraș din departamentul Hauts-de-Seine. 20 de tineri, localnici, au atacat două persoane aflate într-o camionetă albă, scoțându-le cu forța din autovehicul și agresându-le sălbatic. Victimele au reușit să se adăpostească în holul unui imobil din apropiere, de unde au solicitat ajutorul forțelor de ordine.

Agresorii au dat foc camionetei şi au filmat scena. Pompierii şi poliţiştii ajunşi la faţa locului au fost întâmpinaţi cu proiectile şi au fost nevoiţi să utilizeze forța pentru a calma spiritele. Cei doi bărbaţi care au căzut pradă violenţelor rasiste au fost spitalizaţi. Ei nu au depus plângere, informează Le Parisien.

Incidentul ar fi pornit de la povestea unei adolescente, care a depus mărturie în ziua ce a urmat, cum că un bărbat într-o maşină i-ar fi făcut cu ochiul şi ar fi urmărit-o preţ de câteva momente. În apropierea maşinii bărbatului se afla şi celebra camionetă albă, ceea ce a inflamat cartierul şi ulterior reţelele sociale.

La Sevran, difuzarea unui videoclip pe Facebook ar dori să sugereze că alţi "suspecţi" au fost arestaţi de poliţie, după ce au fost reclamaţi de ”cetăţeni responsabili” ai cartierului. ”Hamdoulila, au prins hoţii de  copii", spune cel care a postat clipul, întrerupt pe alocuri de injuriile lansate de mulţimea adunată, care se dezlănţuie odată cu apariţia ”răpitorilor”, care probabil ar fi fost pe cale să fie linşaţi dacă poliţia nu ar fi fost prezentă.

Între comentariile născute de această postare se concluzionează că nu mai există niciun dubiu că aceste ”fapte” calificate ca ”fake news” de către ”establishment”, se produc cu adevărat.

O interesantă dinamică societală în Franţa ar fi cum militanţi împotriva islamofobiei se exprimă pe Twitter povestind cum poliţiştii, în mod tradiţional extrem de violenţi faţă de țiganii români, se erijează în acest context în apărătorii lor când vine vorba de ”răpirea copiilor musulmani”, pentru că ”rromii sunt creştini”.

Administratorii paginii de Facebook ”Parents soyez vigilants” concentrează denunţuri despre persoane dispărute, răspândind panică cu postări de imagini cu  ”camionete dubioase”, având  grijă să se ocupe de un fel de ”iniţiere culturală”, informându-și publicul despre caracterul românilor. 

De exemplu, este citat un articol semnat de Mirel Bran, apărut în publicaţia  Le Point, care relata în iunie 2018, povestea unui român care îşi vindea un rinichi pentru suma de 10 000 de euro: ”Vând un rinichi. Pret: 10.000 de euro. Negociabil. Din ce în ce mai mulţi români disperaţi postează anunţuri pentru a vinde organe. Până în prezent, autorităţile au ignorat această practică ilegală.”, titra Mirel Bran pentru publicul francez.

Articolul din Le Point devenind astfel un argument asupra concluziei, fără niciun dubiu, că românii sunt răpitorii de copii, daca  sunt capabili de aşa ceva.

”Am trecut spre Stains (un oraş din Ile-de-France - N.R.) şi am văzut o româncă care cerşea la semafor, după care s-a îndreptat spre o camionetă inmatriculată în România. Gesticula ca şi cum oferea nişte informaţii celor două persoane aflate la volanul camionului, deci clar că munceau împreună ca să facă reperaje. Începând de mâine ne proptim la colţ şi-i vom urmări, vom supraveghea şi pe cei care cerşesc, există sigur o complicitate aici.”, mai raportează un alt ”cetăţean responsabil” pe Twitter.

În Seine-Saint-Denis, comisarul  din Clichy-sous-Bois  şi Montfermeil, David Moreira a făcut apel la ”precauţie, pentru că o anumită psihoză începe să se instaleze". ”Numeroasele raportări primite de către poliţie sunt analizate cu mare grijă ", mai informează comunicatul, citat de Le Monde, insistând că nu există „niciun caz dovedit de răpire a minorilor de către Romi ".

Asociaţii au decis să ia iniţiativă pentru a denunţa delirul, precum colectivul Romeurope sau organizaţia La Voix des Rroms:

”Ca urmare a ştirilor false rasiste despre tentativele de răpire a copiilor, şi al atacurilor extrem de agresive  asupra romilor (...) Facem apel la toată lumea să contribuie la protecţia urgentă a celor vizaţi de aceste atacuri criminale: prin negarea "ştirilor false" pe reţelele sociale, prin organizarea de ronduri în următoarele nopţi menite să asigure protecţie locurilor unde trăiesc persoanele vizate de atacuri şi prin direcţionarea victimelor către permanenţa juridică acordată de organizaţia La voix des Rroms. Amintim că stereotipurile rasiste cu privire la romi, ipostaziaţi în hoţi de copii, datează din Evul Mediu în Franţa şi au produs deja crize de violenţă criminală. Aceleaşi mecanisme mincinoase au contribuit şi la dezumanizarea minorităţilor din Birmania, Mali şi în alte ţări, zvonuri care conduc la crime rromofobe în Franţa”., au comunicat aceştia într-o postare.

SHARE