BBC. Fata din Bangladesh, incendiată, pentru că depusese o plângere împotriva directorul școlii

18 Apr 2019

O adolescentă de 19 ani din Bangladesh, a fost stropită cu kerosen și arsă de vie în școala în care învăța, la două săptămâni după ce a depus o plângere de hărțuire sexuală pe numele directorului școlii, relatează BBC News.

  • BBC. Fata din Bangladesh, incendiată, pentru că depusese o plângere împotriva directorul școlii

Moartea fetei, la cinci zile după ce a fost incendiată la școală, a provocat unde de șoc în Bangladesh și a pornit o dezbatere aprinsă privind vulnerabilitatea victimelor agresiunilor sexuale.

Nusrat Jahan Rafi învăța la o școală islamică din orașul Feni, situat la aproximativ 160 de kilometri de capitala Dhaka. Pe 27 martie, fata a dezvăluit că directorul școlii a chemat-o la el în birou și a început să o atingă. Înainte ca situația să devină și mai pericuoasă, fata a reușit să fugă din biroul directorului.

Spre deosebire de alte victime ale hărțuirii sexuale din Bangladesh, care țin sub tăcere astfel de întâmplări, de teamă să nu fie stigmatizate și ”făcute de rușine în societate”, Nusrat a reclamat atacul la poliție chiar în aceeași zi.

Fata a dat o declarație și a depus o plângere pe numele directorului, dar în loc să-i ofere protecție, un polițist a filmat declarația cu telefonul mobil.

În clipul video, Nusrat, vizibil traumatizată de cele întâmplate, încearcă să își ascundă fața în mâini. Polițistul îi spune că ce s-a întâmplat ”nu e mare lucru” și îi ordonă să își arate chipul.

După ce fata a mers la poliție, directorul școlii a fost arestat. Însă pentru Nusrat, situația s-a agravat după ce un grup mare de persoane a ieșit în stradă pentru a cere eliberarea directorului, la un protest organizat de doi elevi, unde au participat chiar și politicieni locali.

În spiritul tradiției locului, manifetanții au dat vina pe adolescentă, că l-ar fi provocat pe director, iar familia a început să își facă griji pentru siguranța fetei.

Pe 6 aprilie, la 11 zile după agresiunea sexuală, Nusrat a mers la școală, unde urma să dea un examen.

”Am dus-o la școală și am încercat să intru în incintă, dar am fost oprit și nu mi s-a permis accesul. Dacă nu aș fi fost împiedicat, așa ceva nu s-ar fi întâmplat niciodată”, spune fratele elevei.

Sub pretextul că unul dintre prietenii ei este bătut, o colegă a adolescentei a convins-o pe Nusrat să meargă pe acoperiș, unde o așteptau patru sau cinci persoane, îmbrăcate în burka, pentru a nu fi recunoscute, care au început să o preseze să își retragă plângerea făcută împotriva directorului, iar când tânăra a refuzat, au stropit-o cu kerosen și i-au dat foc.

Șeful poliției spune că atacul brutal asupra lui Nusrat a fost făcut astfel încât ”să pară o sinucidere”. Planul criminalilor a eșuat când Nusrat a fost salvată, reușind să dea o declarație în care a relatat ce s-a întâmplat pe acoperiș.

„Unul dintre criminali îi ținea capul în jos lui Nusrat, așa că nu a ajuns kerosen și pe capul ei”, a spus șeful poliției.

Însă la spital, medicii au descoperit că adolescenta avea arsuri pe 80% din suprafața corpului, așa că au transportat-o de urgență la spitalul din capitala Bangladeshului.

Îm ambulanță, temându-se că nu va supraviețui, Nusrat a înregistrat un clip video în care afirmă că ”directorul m-a atins, iar eu voi lupta contra acestei infracțiuni până la ultima suflare”. De asemenea, ea a reușit să îi identifice pe câțiva dintre cei care i-au dat foc.

Pe 10 aprilie, Nusrat a murit. Mii de oameni au participat la ceremonia de înmormântare.

Între timp, polițiștii au arestat 15 persoane, șapte dintre care ar fi fost implicate în această crimă. Printre cei arestați se numără și cei doi elevi care au organizat protestul de susținere a directorului.

Directorul școlii a rămas în arest, iar polițistul care a filmat declarația lui Nusrat a fost destituit din funcție și mutat la alt departament.

Moartea adolescentei a declanșat o serie de proteste masive, iar mii de persoane au luat cu asalt rețelele de socializare pentru a-și exprima furia legată de ce i s-a întâmplat tinerei.

”Multe fete nu vorbesc despre ce li se întâmplă tocmai de teama acestor incidente. Burka, nici rochiile făcute din fier nu îi pot opri pe violatori”, este unul dintre comentariile apărute pe rețelele de socializare.

În 2018, în Bangladesh au fost semnalate 940 de cazuri de viol. În realitate, numărul violurilor și agresiunilor sexuale este mult mai mare, doar că puține sunt femeile care nu se tem să vorbească.

SHARE