Trecem la ora de vară 2019. Ce efecte are asupra bioritmului

30 Mar 2019

În acest weekend, în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, România trece la ora oficială de vară 2019, iar ceasurile se vor da înainte cu o oră. Astfel, ora 3:00 devine ora 4:00. Ziua de 31 martie va fi cea mai scurtă zi din anul 2019, având practic 23 de ore. În perioada orei de vară din 2019, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Vom reveni la ora de iarnă În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019.

Cum ne influențează bioritmul schimbarea orei

  • Trecem la ora de vară 2019. Ce efecte are asupra bioritmului

În primele săptămâni după schimbarea orei de vară e posibil să te simți obosit din cauza tulburărilor de somn. Pe lângă oboseală, poate apărea și o ușoară depresie și o lipsă a poftei de mâncare. Aceste simptome sunt normale când vine vorba de astenia de primăvară. De aceea, trebuie să îți organizezi bine timpul pentru a avea un somn sănătos. Este indicat să faci mai multă mișcare și să mănânci sănătos.

De ce a fost introdusă ora de vară

O directivă europeană din 2001 reglementează trecerea de la ora de iarnă la ora de vară şi invers. Toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din din octombrie. Dar reintroducerea orei de vară datează de fapt din 1977. Ea avea drept obiectiv economisirea energiei, deşi eficienţa sa a fost contestată.

George Vernon Hudson, un entomolog din Noua Zeelandă, a propus introducerea orei de vară în 1895, de atunci, 110 țări din întreaga lume folosesc acest mecanism astăzi.  În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Practică a fost dezbătută și contestată. În vara anului 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică pe acest subiect, la care 84% dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.

Până în aprilie 2019, fiecare stat membru al UE ar trebui să comunice dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Ultima schimbare obligatorie a ceasului ar avea loc pe 31 martie, iar țările care vor dori să treacă permanent la ora de iarnă vor putea face acest lucru pe 27 octombrie. 

SHARE