Cum a fost posibil ca un escroc cu doar opt clase să poată opera în clinici private din România

05 Feb 2019

Cum numai în România se întâmplă uneori, superficialitatea, incompetența și posibile aranjamente au colaborat, lăsându-i pe pacienți vulnerabili în fața bisturiului unui escroc - o anchetă preluată din cotidianul Libertatea.

  • Cum a fost posibil ca un escroc cu doar opt clase să poată opera în clinici private din România

Cu siguranță viața lui Matteo Politi poate deveni oricând subiectul unui scenariu de film. Nu foarte dotat să învețe, reușind, probabil cu greu să termine opt clase, a escaladat abrupt ierarhia socială folosindu-se de plăcerea unor oameni de a fi creduli în fața unor chilipiruri, chiar și atunci când în joc e vorba chiar de sănătatea lor.

Născut în Veneția în urmă cu 38 de ani, Matteo Politi și-a propus să devină doctor și să intre în istoria medicinii, chiar dacă nu reușise să termine măcar liceul și printre puținele meserii pe care le practicase în mod oficial era cea de valet de parcare - adică persoana care ia cheile mașinii, o parchează și o aduce proprietarului la diferite hoteluri sau evenimente simandicoase. 

Profitând de faptul că avea același nume de familie cu cel al unui cardiolog cu o bună reputație în Italia - Luigi Vincenzo Politi - Matteo și-a făcut o serie de documente false, clonând pur și simplu viața și cariera acestui medic.

Înarmat cu aceste acte, Matteo Politi a reușit să înșele șase spitale, din patru regiuni, să-și deschidă propriul centru de estetică și chiar să țină cursuri de formare pentru chirurgii plasticieni din Verona, bătându-și joc de toată lumea, pacienți sau doctori, timp de doi ani, până să fie prins.

Pentru această înșelătorie, în 2011, Matteo Politi a primit o sentință de un an și jumătate în Italia, cu suspendare.

Depistat în Italia, Matteo Politi a considerat că după ce se vor fi stins ecourile scandalului, își poate continua ”cariera” medicală în străinătate, și pentru asta a ales ca tărâm al făgăduinței România...

Mai întâi de toate și-a schimbat numele, alegând de această dată să cloneze o somitate în domeniul chirurgiei estetice - Matthew Mode. Și n-a ales rău, Matthew Mode a studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la Johns Hopkins University School of Medicine, facultate care de 125 de ani este cea care oferă cel mai înalt standard în învățământul academic medical în lume.

Prima ieșire la rampă a lui ”Matthew Mode de România” are loc în 2016, când ”chirurgul englez” se pronunța, în tabloidul Click, cu privire la un presupus inplant mamar al Andreei Bălan.

 

Apoi, din martie 2018, escrocul italian începe să chiar să opereze în București, în nu mai puțin de patru clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza, atrase ca niște veritabile musculițe de oțet de posibilitatea de a smulge niște bani clienților cu fițe, prin oferta unui serviciu oferit de un nume prezent în elita mondială a chirurgiei estetice.

Iluzia creată de Matteo Politi s-a spulberat într-o sală de operații a clinicii bucureștene Monza, unde ”chirurgul Matthew Mode - unul din cei mai buni chirurgi plasticieni din SUA”, după cum îl prezintă o altă clinica, Prestige, urma să fericească cu știința sa încă un pacient român.

Cu 20 de milioane de euro cifră de afaceri în 2018, Monza este unul dintre cele mai mari spitale private din țară. Și, cu siguranță, dintre cele mai scumpe. La cardiologie, specialitatea de bază a instituției, ”media plătită de pacienți pentru o intervenție este de 7.000 de euro”, potrivit managerului Luca Militello, citat de economica.net.

Reputația îl precedase pe ”expertul” estetician, nici nu efectuase prima operație la Monza și deja avea o listă de așteptare.

Intervenția chirurgicală efectuată la Monza urma să aducă pe pieptul pacientei operate o nouă pereche de sâni. Numai că, încă de când a intrat în sala de operații a creat stupoare printre asistente.

Întreaga procedură de pregătire a operaţiei este standardizat în săli de operaţie din lumea întreagă şi desfășurat cu maximă precizie pentru a evitarea contaminării cu bacterii a câmpului operator.

Conform protocoalelor medicale, după igienizarea mâinilor chirurgul trebuie să-şi ţină braţele deasupra taliei, iar palmele deasupra coatelor, pentru ca apa să se scurgă către cot, nu spre vârfurile degetelor, iar această poziție este și un indicator vizual care comunică celor din sala de operație că mâinile au fost igienizate şi nu trebuie atinse.

Cum toate aceste reguli sunt cunoscute și aplicate la nivel mondial, indiferent de școala medicală absolvită, asistentele aflate în preajma ”somității” care opera la Monza, au rămas cu gura căscată când l-au văzut pe medic apărând cu mâinile coborâte și cu atât mai mult în momentul în care au remarcat faptul că nu știe să-și pună mănușile chirurgicale.

Și medicul anestezist a avut o experiență de neuitat, pregătind pacientul pentru ceva mai mult de o oră de operație, cât durează în mod normal o înlocuire de implant de sân, dar opera escrocului italian a durat aproape patru ore. Din fericire, pacienta a supraviețuit.

Orice medic străin care dorește să obțină dreptul de practică în România este obligat să obțină avize de la două foruri: Colegiul Medicilor (CMR) și Ministerul Sănătății. Doar ambele acorduri, împreună, sunt valabile.

În cazuri excepţionale, când medicul practică ocazional sau vine în România pentru a ţine cursuri, este suficient avizul CMR. Niciodată însă, nu poate lipsi avizul CMR.

Numai că Matteo Moldi a reușit să sară peste obținerea avizului de la CMR, prezentându-le celor de la Monza doar pe cel de la ministerul Sănătății, obținut pe baza unei diplome false eliberată de facultatea de medicină din Priștina, și promițând că il va aduce în scurt timp și pe cel de la Colegiul Medicilor.

Deci, în goană după banii clienților, clinicile particulare ce i-au permis lui Matteo Moldi să opereze pacienţi nu au respectat reglementările legale.

După întâmplarea petrecută în sala de operație a clinicii Monza, primul care s-a sesizat că ar putea fi vorba de o înșelătorie a fost chirurgul plastician Ștefan Jianu, fostul proprietar.

Cazul a fost investigat apoi de Colegiul Medicilor, care a descoperit, din aproape în aproape, că persoana care operase deja zeci de pacienți în România, nu are nicio referință medicală în bazele de date ale medicilor sau a clinicilor unde spunea că ar fi operat în străinătate.

Conducerea spitalului Monza a oscilat între a pofti afară din spital, cu paza, pe reporterul cotidianului Libertatea şi a oferi o reacţie oficială, până să se decidă să comunice doar: ”Nu putem discuta, pentru că este o anchetă în desfăşurare”.

În ultimele săptămâni, în grabă, clinicile care au prezentat serviciile ”reputatului chirurg estetician Matthew Mode” au început să încerce să-l șteargă din programările lor, de pe site-uri, de pe Facebook, locuri unde omul devenise un echivalent al succesului, al câștigului.

Nici unul dintre spitale nu și-a anunțat și pacienții și nu a informat opinia publică asupra înșelătoriei din sistemul de sănătate. Nici Ministerul Sănătății nu a anunțat cazul. Colegiul Medicilor a sesizat organele de urmărire penală.

SHARE