Grigore Leşe: 'Noi suntem români' este cea mai penibilă melodie pe care am auzit-o vreodată în România

12 Mar 2019

Grigore Leşe este un muzicolog care a ajuns să nu-și mai fie suficient sie însuși și de aceea tot ceea ce nu-i este de folos domniei sale, nu e de calitate, pute...

  • Grigore Leşe: 'Noi suntem români' este cea mai penibilă melodie pe care am auzit-o vreodată în România

Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Grigore Leșe înfierează accentele naționaliste din unele melodii populare românești, chiar și îndrăgite de public. Și nu fără vreun motiv, pentru că Leșe ne spune că el, și se pare doar el, cântă muzică patriotică adevărată. Și pe bani mulți, am adăuga noi!

Întrebat dacă îi place să cânte melodia ”Noi suntem români“, Leșe a răspuns: ”Este cea mai penibilă melodie pe care am auzit-o vreodată în România. E ca şi când ar cânta turcii «noi suntem turci». Aveţi în faţă omul care a dirijat un cor de 108 bărbaţi, cu cântece patriotice adevărate. Ştie România asta?

Oamenii în România cântă după mintea mea. Punct. Oricând demonstrez. Ei nu mai ştiu să schimbe. Toate schimbările pe care le faci în viaţă, trebuie să fie schimbarea înălţătoare, să ai intuiţie, să ai sensibilitate, să ai idei. Oamenii sunt imitatori. Când imiţi, nu poţi fi mare. Când cineva se îmbracă după mine, eu nu mai port haina aia. Îmi place să nu mă repet. Încerc să fiu altfel, să spun o poveste dar cu alte cuvinte“.

Grigore Leşe susţine că, uneori, prin încercarea de a promova cultura naţională, omorâm, de fapt tradiţiile.

”Ştiţi când s-a distrus căluşul? Când s-a dus la Londra şi l-a prezentat Constantin Brăiloiu. Când vreau să văd Himalaya, mă duc acolo, când vreau să văd cascada Niagara, mă duc s-o văd, nu dau drumul la televizor. Când vreau să cunosc Căluşul, trebuie să vin de Rusalii în comunitate“, a spus Leşe.

”Ba ştiu, sunt informaţi. Mai ales în ziua de astăzi. Avem tehnologia, trăim în altă lume, aveam un alt ritm. Eu când vreau să-i văd pe toţi cum cântă dau pe Youtube şi văd toate inepţiile lor. Stau cu creionul, studiez şi fac un comentariu“, a răspuns Leşe, atunci când i s-a spus că poate englezii nu cunosc tradiția Călușului.

Continuând logica lui Leșe pe aceeași temă, putem să-l întrebăm dacă nu cumva și ”Deșteaptă-te, române!” e la fel de penibil, pentru nu am auzit turcii cântând «Deșteaptă-te, turcule!»...

SHARE