Articolul dur despre România din WirtschaftsWoche, o făcătură? «Cam așa ne tratează. Ca pe o țară de bananieri, de cocotieri, care sunt corupți și fură»

12 Mar 2019

Un articolul apărut în publicația economică WirtschaftsWoche, semnat de jurnalistul Andreas Macho, deplasat special în România pentru a discuta cu mai mulţi antreprenori germani de la noi din ţară, dar şi cu ziarişti români, a reușit să stârnească valuri, mai întâi prin modul de prezentare, apoi prin cel de abordare și deontologie jurnalistică.

  • Articolul dur despre România din WirtschaftsWoche, o făcătură? «Cam așa ne tratează. Ca pe o țară de bananieri, de cocotieri, care sunt corupți și fură»

WirtschaftsWoche este cea mai importantă revistă de business din Germania, o referință importantă pentru cei care lucrează la bursele de la Frankfurt și Dusseldorf.

Concluziile analizei jurnalistului german despre mediul economic din România au fost prezentate sub titlul ”Unde dansează vampirii”, acesteia alăturându-i-se sugestiv o image în care apăreau mai mulți țigani, lângă o colibă și un bloc . aflat în construcție. Explicația fotografiei era de asemenea aleasă cu dedicație -  «Estul sălbatic. Corupţia şi nesiguranţa aplicării legii dăunează economiei româneşti».

La intervenția unui român stabilit în Germania, WirtschaftsWoche a modificat, atât titlul articolului, cât și ilustrația, evident doar doar în varianta postată pe internet. În locul colibei țiganilor a fost pusă o fotografie ce înfățișează Piaţa Constituţiei din Bucureşti, iar titlul a devenit  - ”Nu pot sfătui pe nimeni să vină în România”, un citat din declarația oferită publicației de un antreprenor din Cluj, Ludger Thol.

Născut în Essen, într-o familie modestă, cu patru frați, conform unui interviu acordat pentru Ziar de Cluj, Ludger Thol s-a stabilit în urmă cu 16 ani în România și este președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord.

Chestionat de cotidianul Libertatea, Ludger Thol susține că nu a afirmat niciodată că nu ar recomanda niciunei firme germane să vină în România, așa cum îl citează publicația economică germană.

”Este total greșit! Este ceva scris ce eu nu am zis. Absolut. Pentru mine nu este nici un motiv să nu vii în România pentru că ar fi corupția altfel decât în alte țări, pentru mine, nu este o problemă. Ce am spus a fost scos din context. Nu aceasta este opinia mea. Am vorbit la consulatul german, nu știu ce pot să mai fac”, a declarat Thol pentru Libertatea.

De remarcat, în acest context, că Thol nu poate fi suspectat de simpatii pentru actuala putere, mai multe imagini arătându-l ca un loial simpatizant al #rezist. 

Andreas Macho, autorul articolului, infirmă faptul că și-ar fi citat în mod eronat interlocutorul, invocând chiar un martor al discuției, arhitectul Cristof Labancz.

”Discuția cu domnul Thol a avut loc în data de  24 ianuarie, în biroul său din Cluj-Napoca. Afirmația domnului Thol menționată de dvs.  - ”Nu pot să sfătuiesc nici un antreprenor german cu o inimă curată să vină în România” - a fost făcută la această dată. Conversația n-a fost înregistrată audio. Ca întotdeauna în timpul unor astfel de conversații, am luat note și am scris propoziția în carnetul meu”, a explicat jurnalistul Andreas Macho pentru Libertatea.

Arhitectul Cristof Labancz, invocat de autor, a fost mai mult decât un martor, în termeni jurnalistici, el a fost un ”fixer”, persoana care îi asigură ziaristului străin contactele locale necesare documentării articolului.

”Într-un fel și eu sunt foarte nemulțumit de articolul pe care l-a scris domnul din Germania. Chiar am citit și eu articolul acuma și am fost puțin nemulțumit pentru că a spus cumva, chiar le-am transmis și celorlalți prieteni că el cumva a venit cu niște idei preconcepute pe care el le avea deja pregătite în sertar. Și orice ai fi spus el cumva așa le punea subiectele ca să prezinte el.(...)

Și când am citit articolul mi s-a părut un pic cam așa, cumva «Dom’le, tu vii aicea două zile în România și deja tu vii cu totul pregătit în sertar și le împachetezi așa ca să le prezinți…». (...)

Propoziția e puțin cam scoasă din context. El a venit așa setat. Ai textul pregătit și acuma îți cauți numai personajele, trebuie să tragi mănușa pe cineva. Eu chiar mă gândeam că domnul Thol e de 15 ani în România. «Tu de ce crezi că stă de 15 ani în România?» Pentru că îi place România. Eu îl cunosc de 15 ani pe domnul Thol. Vii tu de trei zile și deja ești mare specialist. O să îl sun și eu pe băiatul acela, nu mi se pare chiar așa în regulă să prezinți așa. (...)

Eu am trăit opt ani am trăit în Germania. Acolo am studiat, acolo am terminat facultatea și m-am întors în România. Cum să zic, ei nici nu știu unde este România, nemții. Ce e România, Ungaria, Bulgaria, Ucraina? Cam așa ne tratează. Ca pe o țară de bananieri, de cocotieri, care sunt corupți și fură. O să vă trimit mesaje pe care le-am trimis prietenilor mei din Germania. Omul ăsta o scris un articol comercial. Păcat că vine omul, stă trei zile și prezintă așa situația. E puțin cam scos din context",  a declarat arhitectul Cristof Labancz pentru Libertatea.

Articolul mai prezintă o mare inadvertență pentru o publicație de standard din presa economică și nu numai, așa cum este WirtschaftsWoche. Toate citatele sunt toate într-un singur sens, nu există nicio poziție a oficialităților române, a niciunei instituții, nicio statistică.

Și așa, articolul despre care discutăm poate fi o explicație pentru aceia dintre noi care au curiozitatea să se întrebe de ce pierdem atât de multe oportunități de atragere a investițiilor străine...

SHARE